De Persgroep neemt Mecom over: Dramatisch!

De Persgroep neemt Mecom over: Dramatisch!
 • Media
 • 11 jul 2014 @ 19:50
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • MediastrategieOnlinePrint

De overname van Mecom door De Persgroep is in één woord dramatisch, aldus chef digitaal Vincent Andriessen van FD. Dramatisch voor het personeel, de aandeelhouders of de sector?

Is de overname van Mecom door De Persgroep dramatisch voor de werknemers van Wegener, onderdeel van Mecom? Dat valt nog te bezien. De methode die topman Christian Van Thillo hanteert is simpel: één keer hard snijden en daarna rust in de tent brengen en behouden.

Een deel van het personeel van Wegener zal dus moeten vrezen voor zijn baan. De rest die overblijft, kan zich echter eindelijk weer richten op het schrijven van goede artikelen en het maken van mooie producten. 

Dramatisch voor de werknemers van De Persgroep? Waarschijnlijk ook niet. Er is niet heel veel overlap in activiteiten en producten. Van Thillo liet eerder doorschemeren interesse te hebben in een overname van NRC Media. Dat was een heel ander verhaal geworden. Net nadat Van Thillo PCM inlijfde beloofde hij de ‘weeffout’ - concurrenten NRC en De Volkskrant die samen in één concern zaten - zo snel mogelijk te herstellen. Als hij nu zijn plannen had doorgezet en NRC weer opnieuw had binnengehaald, had hij opnieuw een interne stammenstrijd kunnen verwachten. 

Dramatisch dan voor de aandeelhouders van Mecom? Nee hoor. Die krijgen een premie mee van 35% op de laatste slotkoers van het aandeel. Dat lijkt me een hele nette bonus. 

De overname is echter wel dramatisch voor de sector - specifiek voor de noodzakelijke innovatie van de dagbladensector. 

Waar er bij Wegener nog een beetje werd geëxperimenteerd met tabletapps en augmented reality die een verbinding moest leggen tussen krant en digitaal, lijkt het innovatiepotje van Van Thillo zo goed als leeg te zijn. De vraag is zelfs of dat potje ooit gevuld is geweest. 

Op het gebied van innovatie is er alleen zo nu en dan wat beweging te zien bij De Volkskrant. Maar de aangekondigde nieuwe site laat inmiddels al maanden op zich wachten. 

De innovatie binnen de journalistiek komt nu vooral voort uit geslaagde experimenten van buiten de dagbladsector zelf. De Correspondent en Blendle laten zien dat er plaats is voor nieuwe producten en andere verdienmodellen. Willen de nieuwsmedia echter overleven dan zullen zij ook zelf vooral met nieuwe concepten en producten moeten komen. Met de overname van Mecom door De Persgroep is de kans daarop echter eerder kleiner dan groter geworden. 

Vincent Andriessen is Chef Digitaal bij het FD
www.twitter.com/vncntandriessen
www.fdmediagroep.nl

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken