Multimediacampagne vraagt aandacht voor PTO

Multimediacampagne vraagt aandacht voor PTO
 • Bureaus
 • 19 okt 2021 @ 08:54
 • 14909 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Geen tag

PTO staat voor Primaire Tumor Onbekend (PTO), een vorm van kanker die in Nederland jaarlijks 1.500 slachtoffers maakt. Op 18 oktober is een multimediacampagne gelanceerd, gemaakt door Being There, om PTO de bekendheid te geven die de ziekte nodig heeft.

Momenteel maakt PTO slachtoffer na slachtoffer zonder ontdekt te worden. De campagne gebruikt daarom het fenomeen cold case als insteek, met PTO als onbekende dader. Doel is bewustwording, zodat de diagnose eerder wordt gesteld en nieuwe behandelmethoden kunnen worden ontwikkeld. Hiermee zijn de eerste stappen voor het oplossen van deze medische cold case gezet, ook al is de dader vooralsnog niet opgespoord.

Diagnose PTO

PTO staat samen met alvleesklierkanker op de vierde plaats van meest voorkomende uitgezaaide kankersoorten en is een van de dodelijkste vormen van kanker in ons land. Omdat behandelingen zijn afgestemd op tumortype zijn de opties zonder vindbare tumor beperkt. Zorgverzekeraars vergoeden sinds kort een uitgebreid DNA-onderzoek bij PTO. Met zogenaamde whole genome sequencing wordt het opsporen van de oorsprong van de kanker verbeterd, wat de kans op een doelgerichte behandeling vergroot.

Sneller duidelijkheid

Warnyta Minnaard, medeoprichter van Missie Tumor Onbekend, maakte PTO van dichtbij mee: 'Mijn verloofde Hederik was 32 jaar toen hij vage klachten kreeg. Geen enkele van de onderzoeken, tests en scans leidden tot een diagnose. Totdat in een biopt van zijn ruggenmergzenuw kankercellen werden ontdekt. Het ging om een uitzaaiing, de oorspronkelijke tumor was onvindbaar. In de hoop de uitzaaiingen aan te pakken om zo tijd te creëren voor nog meer diagnostiek, kreeg hij een zware chemokuur. Hij overleed een dag later, zo plotseling dat hij van niemand afscheid heeft kunnen nemen.

Yes van de Wouw is als internist-oncoloog gespecialiseerd in PTO: 'Hoe meer bekendheid de ziekte krijgt, juist ook bij huisartsen en specialisten buiten de oncologie, hoe beter. Als er bij de eerste behandelaars eerder een belletje gaat rinkelen kan er voor deze patiënten een stuk sneller duidelijkheid en passende zorg komen.'

Missie Tumor Onbekend is een samenwerkingsverband van twee stichtingen en zet zich in voor een beter en sneller diagnostisch-, behandelings- en zorgtraject van PTO.Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken