Mindscape is eerste stemgeactiveerde app tegen angststoornis

Mindscape is eerste stemgeactiveerde app tegen angststoornis
  • Design
  • 9 okt 2018 @ 09:22
  • Link
  • Nanny Kuilboer
    Nanny Kuilboer

    Redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • Digital designApps

Creatief bureau Cult LDN en internationaal creatief muziekbureau MassiveMusic ontwikkelden Mindscape, een app voor mensen met paniekaanvallen of angststoornissen.

Op basis van AI biedt de stemgeactiveerde app een selectie - wetenschappelijk onderbouwde - muziekcomposities, waarmee de gebruiker leert omgaan met angst, ochtendhumeur, slaap- en concentratieproblemen. De app kwam tot stand in samenwerking met geestelijke gezondheidsorganisatie Mind.

Cult LDN nam het initiatief tot de app omdat depressie de meest voorkomende psychische aandoening is in Engeland. MassiveMusic was een voor de hand liggende partner bij de ontwikkeling.

In de app, verkrijgbaar via Amazon Alexa en Google Home, neemt een stemassistent de gebruiker mee in een serie kalmerende vragen. Zo ontstaat een gesprek dat inspeelt op hun stemming. Deze vragen werden samengesteld door Mind. Zodra de app de stemming van de gebruiker heeft vastgesteld, wordt vervolgens de best passende compositie van MassiveMusic geselecteerd.

Zo werkt het

1.      Met behulp van een geleide analyse, word je uitgenodigd om te praten over je angst. Dankzij wetenschappelijk bewezen muziektherapie leer je je gedachten en ademhaling te beheersen en de controle terug te krijgen.

2.      De gratis app staat altijd aan en kan 24/7 kan worden geactiveerd zodat het zo goed mogelijk een menselijke interactie nabootst.

3.      Op basis van je stemming, het moment van de dag en je wensen, biedt de app voor elke interactie een unieke muziektherapie.

4.      De app is bedoeld ter ondersteuning voor instanties, wanneer de gebruiker geen medische hulp wil of kan krijgen en is geen vervanging van een psychische of medische behandeling.

Cat Turner, Chief Creative Officer & Co-Founder van Cult LDN: ‘Als creatief bureau zijn we ons bewust van de kritiek op technologie en de statistieken die aantonen hoe het, samen met social media, effect heeft op de psychische gezondheid. De wetenschap daarachter, de learnings en de groeiende technologie komen samen in Mindscape. Deze app is het resultaat van een ultiem creatief proces waaraan we het afgelopen half jaar intensief hebben gewerkt.’

Aifric Lennon, Project Manager en Music x Mind Researcher van MassiveMusic: ‘Cult benaderde ons naar aanleiding van ons Music x Mind-initiatief. We waren erg blij met deze samenwerking, want zo konden we het positieve effect van muziek op de gezondheid verder onderzoeken. Tijdens het componeren gebruikten we wetenschappelijk bewezen methodieken en wisten we zeker dat onze maatwerkmuziek bij iedere interactie resulteert in het best mogelijke effect. De volgende stap was het ontwikkelen van directieve composities, die volledig aansluiten bij de vier psychische aandoeningen die we wilden aanpakken.’

De muziekcomposities in Mindscape zijn ontwikkeld door MassiveMusic. Hierin werd gebruik gemaakt van sonische elementen, die wetenschappelijk bewezen helpen tegen angststoornis, slaapgebrek en depressieve buien. In de slaaptrack gebruikte de muziekmaatschappij bijvoorbeeld ritmische muziek om de gebruiker in 20 minuten langzaam in slaap te brengen. In de opbeurende track, voor gebruikers met een depressieve bui, worden natuurlijke en organische geluiden gecombineerd met een muziekstuk dat langzaam opbouwt in tempo, waardoor het overgaat naar de 5de trap in de majeur toonladder.

Muziekstukken die evolueren in intervallen van kwinten zijn bewezen opbeurend. Ook compositionele technieken zoals tempo, toonhoogte en muziekstijlen zijn meegenomen, waardoor iedere gebruiker met een angststoornis een muzikale ervaring op maat ervaart.

De app is zo ontwikkeld, dat in de toekomst additionele muziek kan worden toegevoegd.

Roscoe Williamson, Head of Sonic Branding, MassiveMusic London: ‘Onze uitdaging was om tijdens het componeren van de muziek rekening te houden met de impact van de betreffende compositie op de mood van de gebruiker, Door gebruik te maken van de diverse compositionele mogelijkheden, op basis van ons onderzoek, konden we een kleine familie van muziektherapieën maken, met continuïteit en zingeving als oogpunt. Het creëren van muziek met dit doel was onze creatieve drijfveer. Daarbij geloof ik sterk in de kracht van muziek bij holistische therapie.’

Op de foto vlnr: Cat Turner, Jen Heape en Aifric Lennon

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken