Inspiratie van Mondriaan

Inspiratie van Mondriaan
 • Design
 • 8 sep 2017 @ 12:00
 • 23990 x gelezen
 • Link
 • Hans van der Vliet
  Hans van der Vliet

  Studio manager
  Leoprinting
 • Visual idGraphic

Op zoek naar een huisstijl, raad ik iedereen altijd aan inspiratie op doen bij kunst. Hierom besteed ik in mijn blog ook regelmatig aandacht aan een kunstenaar of een kunststijl. Deze blog gaat over Piet Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944).

Genie
Mondriaan was een revolutionair en een genie. Hij wordt gezien als dé pionier van de abstracte kunst. Interessant is het om te ontdekken hoe Mondriaan van een talentvol figuratief schilder groeide naar zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren. Deze stijl van Mondriaan is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst, waaronder dus ook grafische vormgevers. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl. Mondriaan ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding of neoplasticisme noemde.

Vroeg werk van Mondriaan; Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht, ca. 1903

Zijn leven in het kort
Mondriaan was al op jonge leeftijd kunstzinnig bezig. Hij rondt in 1895 zijn studie aan de Rijks academie in Amsterdam af, verblijft daarna in Domburg (provincie Zeeland) en Uden (provincie Brabant) en schildert daar voornamelijk landschappen. In zijn 39ste levensjaar maakt hij een drastische stap en sluit zijn leven in Nederland af. Hij verhuist naar Parijs, waar hij internationaal bekende kunstenaars, schrijvers en intellectuelen ontmoet. Hij raakt geïnspireerd en gaat meer abstracter werk maken. In 1938, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, vlucht Mondriaan naar Londen. Ook daar voelt hij zich niet veilig en hij reist uiteindelijk twee jaar later naar New York. Zijn beroemdste kunstwerk Victory Boogie Woogie is daar gemaakt. Het is eigenlijk niet af, na zijn overlijden in 1944 blijft dit werk onvoltooid op zijn schildersezel staan.

Den Haag viert 100 jaar Mondriaan en De Stijl
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Het Gemeentemuseum van Den Haag heeft de grootste collectie van Mondriaan en De Stijl ter wereld. De gemeente stelde gratis toolkits ter beschikking aan zelfstandig ondernemers in Den Haag om dit mee te vieren. Leuk om te zien dat in Den Haag nu etalages van winkels zijn ingericht in de stijl van Mondriaan.
Foto's met dank aan IJssalon Spikkels in de populaire winkelstraat Frederik Hendriklaan ('de Fred') in Den Haag/Scheveningen, vlakbij het Gemeentemuseum

Wil je het werk van dit wereldberoemde genie in het écht bewonderen, dan moet je snel naar Den Haag. Het werk van Piet Mondriaan is daar altijd in het Gemeentemuseum te bewonderen, maar tot 25 september is er de expositie ‘De ontdekking van Mondriaan’. Een mooie kans om een deel van Mondriaan's oeuvre dat normaal in buitenlandse museums hangt hier te bewonderen. Mondriaan zal je zeker inspireren!

 Hans van der Vliet

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken