We should all be feminists

We should all be feminists
 • Algemeen
 • 20 dec 2016 @ 09:00
 • 10386 x gelezen
 • Link
 • Helga Voogd
  Helga Voogd

  Partner
  Van Santen Netwerk
 • Maatschappij

Bijna de helft van alle marcomprofessionals is vrouw, maar 90 procent van de creative directors is man. Dat voelt niet als gelijkheid. Alsof vrouwen de competenties missen om creatief verantwoordelijk te zijn. Toch gaat de man/vrouwdiscussie volgens mij niet over gelijkheid of taakverdeling. Het gaat over diversiteit.

In de VS vragen opdrachtgevers hun bureaus tegenwoordig meer vrouwen en minderheden in dienst te nemen. Soms stellen ze het zelfs als voorwaarde bij het toekennen van een opdracht. Toeleveranciers moeten er dezelfde waarden op na houden als de corporate zelf. Moet je diversiteit op deze manier afdwingen? Vrouwen en minderheden hebben andere gedachten en minder op met stereotyperingen. Vrouwen zijn zelfs de grootste marketingdoelgroep op aarde. Als vrouwen zich meer met strategie en creatie bezig zouden gaan houden, zouden we misschien worden verlost worden van het geijkte denken. Vrouwen beoordelen ideeën anders dan mannen en brengen verfijning. Ze snappen waarschijnlijk ook beter hoe emoties werken.

Toch draait in mijn beleving de discussie in de marcomwereld vooral om één ding: talent. Hoe dat talent eruitziet en wat zijn sekse is, boeit niet. Jong, oud, zwart, wit, homo, hetero, stedeling, plattelander, links, rechts, be my guest. De beste mens op de juiste plek is het enige dat telt. De vraag die ik me, als partner van een netwerkbureau, stel, luidt: Hoe kan ik de talenten van de mensen met wie ik werk, ten volste benutten? Want bij het optimaliseren van aanleg en gaven, zijn merken het meest gebaat.

Natuurlijk vind ik het fantastisch als vrouwen zich onderscheiden in de branche. Ik was blij verrast dat Maria Grazia Chiuri tot creatief directeur werd gekroond door modehuis Dior. Niet omdat ze vrouw is, maar omdat ze haar doelgroep tot in de finesses begrijpt en iets kan toevoegen aan het merk. Haar eerste collectie ontwierp ze voor een nieuwe doelgroep: millennials. Haar creaties vertoonden opvallende verwantschap met streetwear en outfits van bekende sportmerken. Bij Dior was dat nog nooit vertoond, maar het merk had dan ook nog nooit een buitengewoon getalenteerde vrouw als creatief directeur gehad.

WE SHOULD ALL BE FEMINISTS, stond op een van Chiuri’s T-shirts, en zo is het maar net. En WE SHOULD ALL BE HOMOSEXUALS en WE SHOULD ALL BE BLACK. Verdiep je in je doelgroep en voeg toe wat je in het diepst van je ziel te zeggen hebt. Ik ben blij dat steeds meer vrouwen uit overtuiging voor creatie kiezen en dat ze hun talent inzetten om merken relevant te maken voor hedendaagse doelgroepen. En ja, ik prijs me gelukkig dat steeds meer supergekwalificeerde vrouwen ons netwerk komen versterken. Maar als morgen een uitgezakte mannelijke kleerkast een emotierijk idee komt pitchen dat me raakt en spot on is voor één van mijn klanten, ben ik de eerste om mijn feministische trekjes overboord te kieperen en die man aan mijn opdrachtgever voor te stellen. Een tof idee gaat boven alles.

Ik ga de kerstboom maar eens optuigen.

WE SHOULD ALL BE FEMINISTS. Volgend jaar gaan we de stereotype beeldvorming voor eens en altijd doorkruisen. Toch?!

 

Dit blog is speciaal voor MarketingTribune 22 geschreven door Helga Voogd, partner bij Van Santen Netwerk. Editie 22 staat in het teken van de MARKETING/V

Helga Voogd

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken