Loeki de Leeuw krijgt warm onthaal publiek

Loeki de Leeuw krijgt warm onthaal publiek
  • Bureaus
  • 31 mei 2021 @ 09:41
  • Link
  • Sjaak Hoogkamer
    Sjaak Hoogkamer

    redacteur
    MarketingTribune
  • Onderzoek

Loeki de Leeuw maakt deze sportzomer zijn rentree en is weer te zien in reclameblokken rondom het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. Bureau Validators was benieuwd naar de emotionele beleving van de terugkeer van dit icoon en testte de ‘Loeki de Leeuw is terug’-commercial.

Voor veel mensen is Loeki een oude bekende, aangezien hij van 1972 tot 2004 dagelijks in reclameblokken van STER  te zien was. Loeki was de neutrale scheiding tussen diverse commercials. Ruim zevenduizend filmpjes werden er gemaakt over dit populaire leeuwtje. Slechts een keer eerder keerde Loeki terug tijdens een eenmalig optreden op 30 januari 2019. Maar welke emoties wekt Loeki vandaag de dag bij mensen op? Validators zocht het uit.

Nederlanders blij om Loeki weer te zien

Om te blijven hangen in het hoofd van de kijker is het voor een commercial zeer belangrijk om emotie op te wekken bij de kijker. Validators testte de Loeki-commercial impliciet met de intuïtieve tool EmotionFlow, waarmee de emotionele beleving van een commercial wordt getest met facial coding en AI. Hieruit blijkt dat Nederlanders de commercial als zeer positief ervaren. Nostalgie, tezamen met de spannende opbouw van de commercial, zorgen voor een piek in blijdschap zodra hij uit de kartonnen doos tevoorschijn komt.

Jongeren meest verheugd om Loeki (terug) te zien

Dit effect is grappig genoeg het grootst bij de jongste doelgroep (18-35 jaar). De verrassing is wel het grootst bij de doelgroep van 35-50 jaar. Loeki komt pas tevoorschijn in de 15e seconde van het filmpje, waarna de verrassing en de blijdschap meteen sterk toenemen. Deze is het sterkst op het moment dat Loeki tevoorschijn komt terwijl hij zijn bekende catchphrase uitspreekt: ‘asjemenou!’

Peak-end rule

Dat de commercial op het einde een positief gevoel oproept, zorgt voor een klassieke ‘peak-end rule’: een ervaring wordt grotendeels gebaseerd op het gevoel op het hoogtepunt en op het einde van deze ervaring. Wanneer er geëindigd wordt met een hoog positief sentiment, zoals hier het geval is, zal de kijker de commercial als positief herinneren en ook zo beoordelen.

Mere exposure effect

Een andere reden voor de positieve beleving bij het zien van Loeki, ligt omsloten in het feit dat hij gedurende een lange periode vaak te zien was. Het  – vaker – zien van een oude bekende zorgt voor herkenning. Deze herkenning resulteert in een hogere beoordeling. Dat wordt het ‘mere exposure effect’ genoemd. Loeki voelt als een oude bekende voor de kijker.

Dieren en baby’s als emotionele trigger

Ook is in de analyse terug te zien dat het Loeki-filmpje bij mannen over all hoger scoort op happiness en verrassing. Tot op het moment dat Loeki letterlijk in beeld verschijnt. Dan zijn vrouwen blijer en meer verrast. Dat is niet zo gek, als je Evolution and Human Behavior leest van Lobmaier et al.  Volgens hun onderzoek zorgen vrouwelijke hormonen ervoor dat vrouwen gevoeliger zijn voor schattige kenmerken van baby's en jonge dieren. Deze roepen zorgzaamheid op, wat de overlevingskans van baby’s en jonkies vergroot. Het is dus belangrijk om de magie van dieren te gebruiken in een commercial, iets waar de makers van Loeki goed in slagen.

 

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken