Moeten customermediabureaus realtime werken?

Moeten customermediabureaus realtime werken?
  • Content
  • 8 mrt 2012 @ 16:29
  • Link
  • Suzanne de Bakker
    Suzanne de Bakker

    docent Master Corporate Communicatie
    Universiteit van Amsterdam
  • Journalistiek

Customermediabureaus zijn gewend om projectmatig te werken. Uitgangspunt is dan dat je de content pas publiceert op het moment dat deze klaar is. En of dat nu een personeelsblad, een klantenmagazine, een digitaal magazine, een emailnieuwsbrief of een weblog is, dat maakt niet uit; je zet alles pas online of stuurt het naar je doelgroep als het klaar is met alle puntjes op de i.

Zo doen bureaus het al jaren en het valt te verwachten dat het zo blijft. Zeker wat betreft de papieren media; je kunt je personeelsblad of klantenmagazine natuurlijk pas versturen als het gedrukt is en dat doe je pas als je, op zijn minst, tevreden bent met de inhoud en vormgeving ervan.

Maar waarom blijft dit principe gehandhaaft voor de digitale content? Vooral online zijn mensen gewend dat je realtime publiceert en dat is toch echt iets anders dan wat customermediabureaus doen. Ik vraag me dit af naar aanleiding van de lezing van Antal de Waij, eigenaar van Engagement Media, op het Conversation Event van MediaPartnersGroep, maandag 2 maart in het CobraMuseum. Antal verhaalde over de samenwerking met MediaPartnersGroep ter voorbereiding op het event, waar het projectmatig werken van MediaPartners wel eens botste met het realtime werken van Engagement Media.

Het argument dat door customermediabureaus gebracht wordt voor het projectmatig werken, is dat het digitale magazine toch pas echt online gezet kan worden als het af is en dat de nieuwsbrief pas echt de deur uit kan als ie af is. Maar is dat wel zo? Kunnen we in de online wereld nog wel denken in termen van complete nummers of issues van digitale magazines en nieuwsbrieven?

Sharing social objects

Ik uitte eerder al de gedachte dat je een customer mediumtitel niet meer als geheel zou moeten beschouwen, maar bestaande uit losse onderdelen. De focus in dat weblogartikel lag op ‘sharing social objects’, waarbij je de wereld om je heen moet bekijken vanuit social objects die mensen via social media met hun vrienden/volgers kunnen delen. Een voorbeeld hiervan is de twitterspiegel bij modeketen WE, waar je voor de spiegel staat met een nieuwe outfit. Je maakt er met je smartphone direct een foto van en twittert, emailt of 'facebookt' die naar je vrienden/volgers, met de vraag of het goed staat en of je het moet kopen.

Een dergelijke gedachte is ook toepasbaar op customer media, waar je elk artikel of item als een social object dient te beschouwen en dat zo interessant of nuttig is dat mensen het via social media met elkaar gaan delen. Dit betekent dat je een customer mediumtitel (kan zowel print als digitaal zijn) niet meer als geheel zou moeten beschouwen, maar bestaande uit losse onderdelen die ieder apart zijn te delen met elkaar.

Realtime publiceren

Deze opdeelgedachte past ook in de trend van het realtime publiceren. Je wacht dan niet met het plaatsen van alle content, dus alle artikelen die samen een nummer of issue vormen, als alles af is, maar juist op het moment dat een afzonderlijk artikel af is, of zelfs als het artikel nog niet helemaal af is. Op deze manier voorzie je je doelgroep op gezette tijden van nieuws en achtergrond waardoor de doelgroep constant met jouw content en merk in aanraking blijft, in plaats van dat ze een tot enkele maanden moeten wachten op nieuwe content.

Dit realtime publiceren impliceert wel dat customermediaprofessionals het idee moeten loslaten dat alles perfect moet zijn. Realtime publiceren impliceert namelijk dat je content blijft aanvullen en verbeteren en dat je fouten durft te maken en expertise vraagt aan het publiek.

Ter inspiratie

Nu ben ik mij ervan bewust dat door de opdeelgedachte het principe van de beleving van het gehele tijdschrift wegvalt, en dat veel bladenmakers hier nu juist van houden. Ik wil met dit artikel het ambachtelijke werk van customermediaprofessionals dan ook helemaal niet ter discussie stellen. Maar anders naar je werk en naar je titels kijken en wat er mogelijk is, kan wel verfrissend en, hopelijk ook, inspirerend zijn. Ik ben benieuwd naar hoe jullie hier tegenaan kijken en kijk uit naar jullie comments onderaan deze pagina!

Suzanne de Bakker

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken