Straks bepaalt software of je de briljante contentproducent bent

Straks bepaalt software of je de briljante contentproducent bent
  • Content
  • 20 aug 2018 @ 12:33
  • Link
  • Sak van den Boom
    Sak van den Boom

    adviseur, expert contentmarketing
    zelfstandig ondernemer
  • ContentMakers

Een artikel op intermediair.nl van vorige week ging over nieuwe sollicitatieprocessen. Een cv opsturen is al lang niet meer nodig. Zelflerende software helpt bij een eerste selectie, bijvoorbeeld van ingestuurde video’s.

Door middel van tekst mining-technieken zou je er dus ook achter kunnen komen wat voor woorden, zinnen en andere elementen in content het meest effectief zijn. Wetenschappers zouden aan het werk moeten om te achterhalen wat de correlatie is tussen bepaalde content en het effect daarvan. Stop de content van duizenden customer journeys in een database, en ga ermee aan de slag. Je zou je zomaar kunnen voorstellen dat grootgrutters die wekelijks content distribueren over verschillende media hier al lang mee bezig zijn. Zo niet, dan ligt hier een gouden kans voor de studenten van contentmarketing professor dr. Ed Peelen. Van Amsterdam naar Zaandam is niet ver, zeker nu de Noord Zuid-lijn er ligt. De content ligt op straat, maar het effect aan de kassa niet. Het zou onze grootste retailer sieren als er over dit onderwerp een dialoog zou kunnen ontstaan tussen de wetenschap en de praktijk. Big data kan uiteindelijk een uniek beeld geven wat voor content werkt en welke niet of minder goed.

Wil je meer weten over text mining, lees dan een artikel op Kennislink, waarin professor dr. Ir Jan Scholtes, bijzonder hoogleraar tekst mining aan de Universiteit Maastricht, haarscherp uitlegt hoe tekst mining veel verder gaat dan data mining.

Op deze website deze week een interessant verhaal over nepnieuws, dat ertoe bijdraagt dat de journalistiek meer en meer wordt vertrouwd. ‘Het verklaart ook deels de storytelling-trend. Een goed verhaal immers belicht juist het negatieve en zoekt wrijving op. De opkomst van storytelling is dus niet alleen maar evolutie. Het kan ook worden gezien als onze vorm van zelfcorrectie. We moeten eerlijker worden. Anders krijgen we die gesimuleerde werkelijkheid op ons neus’, aldus Rogier van Kralingen.

Lees ook het verhaal van Robert Rose op de website van CMI met als kop: Als je het succes van content wilt bewijzen, stop dan met onderzoek. Het doet me denken aan gevleugelde uitspraken van hoofdredacteuren als Dick Hendrikse en Rob van Vuure: ‘Het slechtste dat je als hoofdredacteur kunt doen is luisteren naar je lezers.’ Lezersonderzoek is aardig, maar doe nooit wat je lezers willen. Dat is de dood in de pot. Zodra lezers kunnen bedenken wat jij moet doen, kun je net zo goed stoppen met je blad. Ik hou wel van zo’n visie, want het prikkelt enorm. Want als mediamaker moet je juist iets bedenken dat de lezer niet kan bedenken. Rose: ‘Veel bedrijven die contentmarketing inzetten hebben geen of een matige doelstelling voor de inspanning. Men reageert op een marktontwikkeling en beoordeelt vervolgens de inzet van content op basis van het aantal acties, kliks, bezoekjes en zo. Vervolgens zijn ze tevreden als er voldoende aantallen zijn, maar dat zegt niets over een mogelijke verandering in consumentengedrag.’

Van emerce.nl haal ik deze opmerking: ‘Sinds Google Posts een klein jaar geleden is geïntroduceerd, breidt de zoekgigant de service gestaag uit.’ Nieuw is de toevoeging waarmee bedrijven een ‘bel nu-knop’ kunnen publiceren als call-to-action. Die verschijnt vervolgens aan de onderzijde van hun laatste publicaties – de korte berichten die als onderdeel van het Kennisvenster tussen de zoekresultaten verschijnen. Interessant detail aan de functie is dat consumenten na het gepleegde telefoontje direct het verzoek krijgen een review achter te laten.

De Britse Content Marketing Association (CMA) hield vorige week het derde evenement in de contentreeks gericht op de toekomst. Simply titled: 'Wat is de toekomst van sociale platforms?' Getalenteerde professionals uit de hele industrie gaven heel verschillende perspectieven over de vraag waar contentmarketing toe leidt. Zo is er bijvoorbeeld sprake van contentvermoeidheid. Alle algoritmes van sociale media zijn vergelijkbaar. Inhoud moet snel worden gepubliceerd en origineel zijn. Influencers staan onder steeds grotere druk om dagelijks te moeten publiceren. Hier vind je alle perspectieven.

Sak van den Boom

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken