Over Mona Lisa en de geschiedenis van de emoticons

Over Mona Lisa en de geschiedenis van de emoticons
 • Design
 • 7 apr 2017 @ 13:00
 • 30179 x gelezen
 • Link
 • Hans van der Vliet
  Hans van der Vliet

  Studio manager
  Leoprinting
 • Graphic

Een vraag aan jou: wie heeft de icoontjes uitgevonden? Ik dacht zelf de Egyptenaren, met hun hiërogliefen. Na een beetje speurwerk kwam ik er achter dat deze hiërogliefen van bijvoorbeeld een valk of een slang toch letters zijn en nét als ons alfabet klanken uitdrukken.

Pictogram
Op het woord pictogram kom ik wat verder: rotstekeningen van mensen uit de prehistorie die je op vele plaatsen op aarde kunt vinden zijn de eerste pictogrammen. Pictogram komt uit het Latijn. Picto komt van 'pictus' of in het Nederlands: 'geschilderd'. Gram komt van 'gramma' ofwel 'letter'. Een voordeel is dat deze beeldtaal meer universeel is, te begrijpen voor mensen met verschillende talen. Pictogrammen zijn handig op treinstations, vliegvelden, bouwplaatsen, productiehallen, werkplaatsen, machines et cetera. Daarnaast zijn ook verkeersborden een soort pictogrammen. Een ander voordeel kan een grotere overzichtelijkheid zijn. Pictogrammen (ook iconen geheten) worden daarom ook veel toegepast op computerschermen.


Is de Mona Lisa een emoticon?
Interessant is dat we in het digitale tijdperk een nieuw soort pictogrammen hebben. Pictogrammen die emoties uitdrukken: emoticons. Is misschien Leonardo da Vinci die de Mona Lisa schilderde met de beroemde glimlach, de uitvinder van de eerste emoticon

Smiley
In 1963 - het tijdperk van Love & Peace en de hippie-cultuur - toen er nog amper computers bestonden, ontwierp Richard Ball de eerste analoge smiley voor een reclamecampagne. Deze smiley moest een soort glimlachende zon voorstellen.

Dubbele punt streepje haakje
De computersmiley kwam veel later. In 1982 typte Scott Fahlman, een onderzoeker bij IBM, de eerste dubbele punt streepje haakje op een bulletinboard, de voorloper van de website. Men zegt dat dit de geboorte is van de eerste computersmiley. Na onderzoek op oude tapes kan Scott Fahlman aantonen de eerste te zijn die een emoticon gebruikte op 19 september 1982. Hier is het originele bericht te bekijken. In de vroege jaren van de 1980's was het moeilijk om te zien of iemand die een boodschap plaatste op een online bulletinboard serieus, grappig of sarcastisch was. De oplossing was om hier tekens voor te maken, waarmee het idee om emoticons te maken was ontstaan. Later werd de computersmiley dubbele punt streepje haakje vervangen door een plaatje. Iedereen gebruikt ze tegenwoordig in messenger, e-mail, SMS en WhatsApp en er verschijnen voortdurend nieuwe.

Dit blog is geschreven door Hans van der Vliet, studiomanager Leoprinting.nl.

Hans van der Vliet

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken