Pinterest, popart en Andy Warhol

Pinterest, popart en Andy Warhol
 • Design
 • 21 apr 2017 @ 12:00
 • 27389 x gelezen
 • Link
 • Hans van der Vliet
  Hans van der Vliet

  Studio manager
  Leoprinting
 • Graphic

Pinterest - ‘de ideeëncatalogus voor iedereen’ - is onder reclamevormgevers misschien een tikje ondergewaardeerd. Op zoek naar inspiratie kun je daar interessante prikborden tegenkomen. Recent zocht ik op ‘Andy Warhol’ en ontdekte een prachtige overzichtelijke presentatie van zijn werk ter inspiratie. Wie was Andy Warhol eigenlijk?

Andy Warhol
Geboren in Pittsburgh op 6 augustus 1928 en overleden in New York op 22 februari 1987. Warhol was kunstenaar, filmregisseur en auteur en werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol één van de hoofdrolspelers van de popart in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Warhol wordt ook wel ‘the silver prince of the pop’ genoemd.

Warhol is vooral beroemd om zijn contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten. Bijvoorbeeld Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967). Zeer bekend zijn de gestileerde portretten van 20ste-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones. Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.

Fabrikant van popart
Juist vanwege deze afbeeldingen is Andy Warhol voor reclamevormgevers interessant. Vooral het op groot formaat schilderen van beroemde Amerikaanse producten als Campbell's-soepblikken en Coca-Cola-flessen. Warhol ging de zeefdruktechniek gebruiken, om niet louter kunst te maken met alledaagse commerciële massaproducten als motief, maar om ook zijn eigen kunst als massaproduct te vervaardigen. Dit is het typische kenmerk van popart. Warhol wilde eigenlijk ‘kunstfabrikant’ worden. Hij werd een soort van manager van een team kunstarbeiders gespecialiseerd in het maken van zeefdrukken, films, boeken en tijdschriften. Het team was actief in een studio dicht bij Union Square in New York, bekend geworden onder de naam ‘The Factory’. Er was daar een productielijn van schilderijen en andere kunstobjecten. Deze studio groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor artiesten van diverse pluimage. Iedereen met enige artistieke pretentie was er welkom.

De oorspronkelijke Factory was gevestigd in een oude pettenfabriek op 231 East 47th street (vierde verdieping). Na een aantal jaren werd deze verplaatst naar een kantoorpand aan de overkant van de straat; 33 Union street West (zesde verdieping). Deze tweede Factory werd door Warhol ‘The Office’ genoemd, want daar was ook de redactie van het door Warhol opgerichte blad Interview gevestigd. Warhol werd wereldwijd bekend met zijn zeefdrukken. Hij maakte zeefdrukken van elk denkbaar onderwerp wat er maar geschikt voor was. Zijn oeuvre is zeer herkenbaar als een uiting van de Amerikaanse cultuur. Hij schilderde en tekende bankbiljetten, stripafbeeldingen, voedsel, vrouwenschoenen, beroemdheden en alledaagse objecten.

Klik hier voor meer inspratie op het gebied van popart in het algemeen en Andy Warhol in het bijzonder.

Dit blog is geschreven door Hans van der Vliet, studiomanager Leoprinting.nl.

Hans van der Vliet

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken