RIP Thomas Cook

RIP Thomas Cook
 • Food-en-retail
 • 23 sep 2019 @ 11:46
 • 10108 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • KlantMarketing

De faillissementsaanvraag van reismerk Thomas Cook Group in het U.K. vannacht maakt veel onrust los bij gedupeerde toeristen en personeel. Het Garantiefonds Reisgelden meldt nu dat voor de Nederlandse reizigers de Thomas Cook-reizen voorlopig doorgaan en dat terugkeer geregeld wordt.

Meer dan 20.000 banen staan op de tocht. 10.000 Nederlandse vakantiegangers met Cook of dochter Neckermann dreigen te stranden. De persoon Thomas Cook zelf is al enige tijd overleden. Cook (1808 - 1892) was de stichter van de Thomas Cook Group. De tekst 'Met hem werd reizen gemakkelijker' staat op een gedenkplaat op het geboortehuis van Cook in Melbourne, Derbyshire (Midden Engeland). Nu dreigt ook zijn geesteskind te bezwijken.

22 miljoen reizen
Thomas Cook Nederland laat weten het heel jammer te vinden dat de top van Thomas Cook Group geen oplossing heeft gevonden voor de financiële problemen en nu faillissement moet aanvragen. Thomas Cook verzorgt jaarlijks de vakantie van 22 miljoen toeristen wereldwijd. 'De Nederlandse organisatie bekijkt op dit moment welke mogelijke opties er zijn om de impact van het faillissement te beperken voor klanten en medewerkers. We begrijpen dat dit veel vragen oproept en stellen alles in het werk om hen zo goed mogelijk op te vangen in deze moeilijke periode', aldus vanmorgen Cook-woordvoerster Hanita van der Meer in De Telegraaf.

Op Facebook schrijft copywriter Martijn de Vreeze (Copy Commando) vandaag dit in memoriam:

'Dat was de bijbel voor de reizende treinfanaat: de Tomas Cook overseas timetable. Zelf gebruikte ik hem in het pre-Google Maps tijdperk om in 1991 met El Burro (de ezel, de bijnaam van de Mexicaanse trein omdat ie zo sloom was) dwars door Mexico te reizen. Van Noord Naar Zuid, van Oost naar West. Stoffig, traag en met collega’s van de Mexicaanse Wagons Lits die met hun karretjes door de trein sjokten en door de hitte bevangen er nog net ‘Buenos diaz, Coca Cola, Cerveza y ‘periodicos’ uit konden persen. Zonder deze timetable zouden mijn herinneringen aan al die treinreizen veel minder onvergetelijk zijn geweest. Een paar jaar na die reis, met Jasper, werden Los Ferrocarilles del Mexico opgedoekt. De locomotieven met oude wagons, vaak zo’n 80 jaar oud, staan nu ergens te roesten. Net als Tomas Cook, dat vandaag failliet is gegaan. Toch jammer.'

(PvWK)

 

beeld boven: fragment oude TC-poster

 

Lees ook: 4 vragen bij het faillissement van Thomas Cook

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken