Wakker Dier: 16 cateraars gaan voor plantaardig

Wakker Dier: 16 cateraars gaan voor plantaardig
 • Food-en-retail
 • 13 dec 2023 @ 16:33
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MediastrategieFoodMarketing

Zestien bedrijfscateraars committeren zich aan de doelstelling van Wakker Dier om dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door planten. Wakker Dier bedankt hen met een advertentie voor hun inzet.

Wakker Dier bedankt de cateringmerken Albron, Appèl, Cater Concept, Cirfood, Compass Group, Food&i, Holie Pizza, Hospitalents, Hutten, Markies Catering, Rootz Kitchen, Sab, Van Leeuwen Catering, Vermaat Groep, Vitam en Zo-vital voor hun inzet. Collin Molenaar van Wakker Dier: 'Deze cateraars maken samen een gigantische impact voor de dieren.'

Deze maand zet Wakker Dier de zestien vooroplopende cateraars in het zonnetje met deze advertentie in vakbladen Misset Horeca en FoodClicks. Veruit de meeste grote bedrijfscateraars hebben zich inmiddels verbonden aan de doelstelling, waardoor honderdduizenden werknemers volgens WD worden verleid om vaker plantaardig te eten. Opvallend is dat twee prominente cateraars – Sodexo en ISS – nog in het rijtje ontbreken. De dierenwelzijnsorganisatie hoopt dat zij zich alsnog aansluiten.

Inspiratie
Volgens Wakker Dier zijn cateraars bij uitstek bedrijven die kunnen inspireren met gezonder, milieuvriendelijker en diervriendelijker eten. Molenaar: 'Als mensen ervaren hoe lekker en makkelijk het is om minder dieren te eten, kunnen ze die goede gewoonte thuis ook aanhouden.' Naast consumenten hoopt Wakker Dier dat ook andere bedrijven geïnspireerd raken om zich in te zetten voor de eiwittransitie.

Meer plant campagne
Wakker Dier wil dat alle vleesverkopers zich actief inzetten voor minder dier en meer plant. Concreet heeft zij daarvoor de volgende doelstellingen geformuleerd, waaraan de bovengenoemde cateraars zich hebben verbonden:   

1.   Vanaf 2023 monitoren bedrijven hun eiwitverkoop en daarbinnen de verhouding dierlijk/plantaardig. Zij rapporteren de voortgang hierop minimaal jaarlijks openbaar.

2.   In 2025 is minimaal 50 procent van de eiwitten die zij verkopen plantaardig en is de totale hoeveelheid eiwit die zij verkopen niet toegenomen.

3.   In 2030 is minimaal 60 procent van de eiwitten die zij verkopen plantaardig en is de totale hoeveelheid eiwit die zij verkopen niet toegenomen.

Gezondheidsraad
Verschillende retailers haken ook in op een meer plantbased Kerst en willen de vega(n) aan tafel volwaardig laten meegenieten. Zo presenteerde AH voor 2023 een speciale plantaardige versie van de bekende Kerst Allerhande. De Gezondheidsraad publiceerde recent een uitgebreide studie naar de effecten van 60 procent plantaardig, meldt WD. 'Zij concluderen dat deze transitie goed is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders en de milieu-impact van onze voeding met 25 procent kan verlagen. De raad roept daarom alle partijen in de voedselketen op om zich in te zetten voor 60 procent plantaardig.'

Intussen is Wakker Dier een crowdfunding-actie gestart om onderstaande speciale 'Anna' kerst commercial (primeur) zo veel mogelijk op de buis te krijgen.
(PvWK, foto:  Alexandra Andersson /Unsplash)Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken