'Bord langs de weg is effectiefste out of home-medium'

'Bord langs de weg is effectiefste out of home-medium'
 • Media
 • 25 mrt 2022 @ 11:37
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • OutdoorAccountability

45,6% van de forensen zegt zich advertenties te herinneren die te zien waren tijdens woon-werkverkeer, blijkt uit vers onderzoek verricht door GWI. Zoals een logo van Ikea op een groot bord naast de weg.

'Het lompe bord langs de weg heeft impact', constateert vakblog MarketingFacts in reactie op de cijfers. 'Out-of-home is wereldwijd inmiddels hersteld van de pandemische neergang, en billboards langs de weg lijken inderdaad het meest memorabele formaat zijn. Dat schrijft WARC althans naar aanleiding van data die het weer ophaalde bij Target Audience GWI. En er blijkt een stevige cross channel-impact: In het vierde kwartaal van 2021 zei 16,4% van de internetgebruikers dat ze nieuwe merken of producten ontdekten via advertenties op billboards of posters. Wie zich daar niets bij kan voorstellen zou de gokbedrijven en flitsbezorgers eens in gedachten moeten nemen', aldus MF's Luuk Ros.

Dit percentage is boven het niveau dat in 2020 is gerapporteerd en in lijn met het niveau van vóór de pandemie. 'Advertenties die te zien zijn in het openbaar vervoer laten trouwens een vergelijkbaar herstel zien, 14,3% zegt zelfs dat het outdoor ‘gebruikt’ om nieuwe merken of producten te ontdekken. Opvallend: Uit GWI-gegevens blijkt dat advertenties langs de weg het meest memorabele out-of-home (OOH) format zijn: 45,6% van de forensen zegt zich advertenties te herinneren die te zien was tijdens hun laatste woon-werkverkeer-rit. Adverteren óp een bus, busstation of bushalte komt op de tweede plaats. Dat wordt op de voet gevolgd door billboards en plakkaten op straatniveau (bijvoorbeeld een poster) en op specifieke locaties zoals winkelcentrums of luchthavens.'

Pre-pandemische niveaus
GWI vermoedt dat lokale OOH-campagnes momenteel mogelijk beter werken omdat woon-werkverkeer minder prominent werd. Advertenties rond lokale parken en sportscholen kunnen om die reden geschikter zijn om het thuiswerkend generatie Z-publiek te bereiken dan een bord in een weiland. WARC publiceerde al een rapport waaruit bleek dat vooral media-investeringen 'rond het echte leven' zich herstellen tot pre-pandemische niveaus, signaleert Ros. In gebieden als transport, recreatie, detailhandel en werk blijft de kans op oogballen-contact nog beperkt, dus adverteerders zoeken vooral naar plaatsen waar ze doelgroepen wel bereiken.

Digitale out-of-home reclame leidt momenteel de OOH-groei, met opvallende billboards en speciale boodschappen die effectief zijn om de aandacht van de consument te trekken. Innovatieve en creatieve strategieën kunnen helpen vooral ook om een ​​jonger publiek te trekken.
(bronnen: GWI, Warc en MarketingFacts - foto: Tim Mossholder / Pexels)

Foto: exterion media

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken