Procter leidt nieuwe Top-100 Adverteerders

Procter leidt nieuwe Top-100 Adverteerders
 • Media
 • 20 mrt 2024 @ 10:30
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • BereikMarketingOnderzoek

Procter & Gamble (P&G) voert, na jaren onder de ‘grote drie’ Albert Heijn, A.S. Watson (onder andere Kruidvat) en Unilever te hebben gestaan, de Top-100 Adverteerders 2023 aan, zoals deze week gepubliceerd in MarketingTribune-magazine in samenwerking met Nielsen. Hier de Top 15.

P&G is opgericht in 1837 door William Procter en James Gamble in Cincinnati, Ohio en geldt als multinational in fast moving consumer goods. Kaarsenmaker Procter en zeepmaker Gamble emigreerden beiden vanuit het VK naar de VS. In Cincinnati ontmoetten ze elkaar toen ze trouwden met de zussen Olivia en Elizabeth Norris. Schoonvader Alexander Norris overtuigde hen om zakenpartners te worden. Dat lukte en in 1837 werd Procter & Gamble opgericht. Hierboven een van hun eerste winkels. In 1858 bereikten de verkopen een hoogte van 1 miljoen dollar. Destijds werkten er ongeveer 80 mensen voor Procter, zoals het bedrijf door (ex-)werknemers wordt genoemd.

Marketinglessen uit P&G-bijbels
P&G Nederland liet voor het eerst prominent als merk van zich horen in 1999 als SAN-winnaar met de corporate campagne 'Create a storm' om personeel te werven. Deze ‘vlinder’-campagne werd in de jaren erna succesvol multimediaal in heel Europa en Azië uitgerold.

Procter genoot voordien landelijk meer bekendheid vanwege het merkportfolio, bestaand uit tien categorieën georganiseerd in vijf operationele sectoren, waarin anno 2024 grote namen als Tide, Oral-B, Dreft, Olay en Gillette prijken. Oud-Procterianen als Alfred Levi (later 3MO, AH, Effie-hoofdjury), Henriette van Swinderen (Schoonenberg, T-Mobile, BvA), Frans Jan Burkens (KCO, ABN Amro, Whiffle, Stayokay), Niels Onkenhout (Staatsloterij Nederlandse Loterij) en Hanneke Faber (Unilever, Oracle) duiken overal op en nemen hun marketinglessen uit de P&G-bijbels mee. Het bedrijf geldt nog steeds als topplek om het vak hands on en via interne opleidingen tot in de finesses te leren.

Luieromzet
Anno 2023 was internationaal een uitdaging voor Procter door het dalende Amerikaanse geboortecijfer, ‘en dat is lastig voor een bedrijfstak waarin de jaarlijkse luieromzet van 5,9 miljard dollar bijna een soort lijfrente was geworden’, stellen FD en persbureau Bloomberg (26/2/’24) vast. Procter beantwoordt de krimpende markt met innovaties, waardoor het ‘haast zonde wordt om de Pampers weg te gooien’,  maar waardoor ze ook duurder worden in een door inflatie geteisterde markt. Natuurlijk bestrijkt Procter meerdere markten dan in de VS en meerdere landen, waarop innovaties juist zorgen voor nieuwe groei. Denk bijvoorbeeld aan Ariel All-In-1 dat in Europa tegenwoordig duurzaam verpakt wordt in een kartonnen doos, maar, belangrijker nog, door aangepaste technologie uitstekend schoonwast, ook in koud water en dat tikt aan bij de huidige energieprijzen: een typische, slimme Procter-consumer insight.

In heel het boekjaar 2023 bedroeg de omzet 82,0 miljard dollar, meldt Beleggen.nl. Voor het nieuwe boekjaar 2024 rekent P&G op een omzet die met 3 tot 4 procent stijgt.

In de Top-100 Adverteerders stijgt P&G nu van plek 7 naar nummer 1, met een totaalbudget van 136,3 miljoen euro voor de share of voice in Nederland gemeten in 2023, exclusief social media. Meer weten? Reserveer hier uw eigen exemplaar (o.v.v. MT04/'24) met het totaaloverzicht en de analyse van de Top-100 Adverteerders 2023, niet voor niets het meest nabestelde nummer van het jaar. 
(PvWK, beeld: corporate P&G)

TOP 15 uit MarketingTribune/Nielsen Top 100 Adverteerders 2023

copyright: MarketingTribune - bedragen in miljoenen euro - NL market
(Bronvermelding: Top 15 uit MarketingTribune/Nielsen Top 100 Adverteerders 2023)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken