Apple lanceert Vision Pro

Apple lanceert Vision Pro
 • Online
 • 5 jun 2023 @ 09:00
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • BuitenlandMarketingInnovatie

Het belangrijkste nieuws van de WWDC 2023 wordt vanavond de lancering van de Apple Vision Pro. Dit is volgens Apple-watchers het eerste grote nieuwe Apple-product sinds de Apple Watch uit 2014.

UPDATE: Nieuwe bril van Apple laat apps recht voor je ogen zweven

UPDATE 2: BEKIJK HIER DE APPLE INTRODUCTIEFILM (6/6/'23)


Apple-ceo Tim Cook wil ondanks enkele bezwaren van zijn ontwerpteam ('iets te voortijdig') alsnog vanavond deze 'mixedrealityheadset' uitbrengen. Het is een 'grote gok', deze gecombineerde VR/AR headset stelt techmag Emerce. De WWDC 2023 staat voor de Worldwide Developers Conference, een vijfdaagse conferentie voor app-ontwikkelaars met daarin presentaties van grote updates voor iOS en MacOS, nieuwe hardware en meer.

Naast een nieuwe Macbook wordt iOS 17 aangekondigd: het nieuwe besturingssysteem voor Apple. Dit komt eerst beschikbaar als bèta voor ontwikkelaars en andere testers, met een uiteindelijke release in september – tegelijkertijd met de iPhone 15, meldt iCreate Magazine. De hoogste verwachtingen zijn er echter van de ARP: 'De Apple Reality Pro (inmiddels bekend als Vision Pro, red.) wordt een headset voor Augmented Reality (AR), waarmee je virtuele objecten bovenop de werkelijkheid toont, en Virtual Reality (VR), waarmee de werkelijkheid volledig wordt vervangen. De ARP-bril krijgt volgens de laatste geruchten extreem geavanceerde displays, lenzen en sensoren die de concurrentie, zoals Oculus en HTC, voorbijstreven. Alle bediening zal via je handen gaan (dus zónder controllers), en doordat de accu extern wordt, heb je geen zware headset op je hoofd.'


De Apple Vision Pro wordt een headset die zowel Virtual Reality (VR) als Augmented Reality (AR) ondersteunt. Je wisselt tussen de modi met een Digital Crown – een klein wieltje op de headset, zoals we al kennen van de Apple Watch en AirPods Max.

Met VR word je in een virtuele omgeving gezet. De schermen laten een 3D wereld zien, en je echte omgeving wordt dus volledig vervangen.

Met AR zie je je echte omgeving nog wel, met behulp van de ingebouwde camera’s van de headset – volgens geruchten zijn dit er maar liefst 14. De headset voegt vervolgens virtuele objecten toe aan dit beeld. Denk aan de Ikea-app op je iPhone, waarbij je met je camera kunt zien hoe meubels in je kamer zouden staan, aldus iCreate.

In januari 2023 meldde persbureau Bloomberg dat de headset geavanceerde functies zal hebben zoals hand-tracking, oog-tracking en ondersteuning voor digitale avatars in FaceTime-gesprekken. 'Daarnaast heeft hij waarschijnlijk twee uur batterijduur en moet hij vastgemaakt worden aan een losse batterij. Het wordt waarschijnlijk geen goedkoop speeltje: de schatting is dat hij rond de 3.000 dollar gaat kosten', aldus expertblog Onemorething.nl.

Meer info over de nieuwe techniek staat hier. De WWDC vindt plaats in Apple Park, Cupertino, Californië, Verenigde Staten vanaf vandaag tot en met vrijdag 9 jun 2023. De presentatie over de Vision Pro is vanaf 19u Nederlandse tijd live te zien via het venster hieronder.
(PvWK)Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken