Campagne referendum sleepwet maxima cum laude geslaagd

Campagne referendum sleepwet maxima cum laude geslaagd
 • Online
 • 12 okt 2017 @ 12:21
 • Link
 • Klaus van den Berg
  Klaus van den Berg


  Klaus van den Berg
 • Geen tag

De campagne ten behoeve van het gewenste referendum over de sleepwet is één van de meest opvallende maatschappelijke initiatieven van dit jaar op de Nederlandse markt. Een aantal oplettende studenten hebben de koppen bij elkaar gestoken, hun mouwen opgestroopt en het ziet ernaar uit dat zij hun goede doel ook daadwerkelijk gaan bereiken. Voor hun referendumaanvraag dienen 300.000 handtekeningen opgehaald te worden voor 16 oktober aanstaande. De teller staat vandaag al op meer dan 360.000 handtekeningen.

Hun strategische aanpak is simpel en doeltreffend. Zij bieden de mogelijkheid om je handtekening online te zetten en zij zorgen voor de rest van de formele indieningsprocedure, zoals het printen en het indienen ervan. Ook voor professionals in bijvoorbeeld marketing en marktonderzoek die werken met vertrouwelijke digitale data, zoals persoonsgegevens in het algemeen en extra te beschermen ‘bijzondere persoonsgegevens’ in het bijzonder, is dit referendum uiterst actueel en relevant, ook gezien de bestaande Nederlandse en volgend jaar geldende nieuwe Europese privacywetgeving. Zij hebben gekozen voor een persoonlijke oproep aan alle Nederlanders met een robuuste ‘call-to-action’.

‘Wij zijn een groep van vijf onafhankelijke studenten, die bijna allemaal een bètastudie doen aan de UvA. Op Reddit kwam het idee naar boven om een referendum over de sleepwet af te dwingen en dit idee hebben wij uitgevoerd.
Deze wet heeft ingrijpende gevolgen voor de privacy van alle Nederlanders en is ingevoerd zonder dat iedereen hiervan op de hoogte was. We voelden de urgentie om de maatschappelijke discussie hierover op gang te brengen. Een referendum over deze wet is de enige manier om dit nog voor elkaar te krijgen.
Omdat wij keihard campagne voeren en ook nog studeren kunnen we alle hulp goed gebruiken! Iedereen is vrij om zich onafhankelijk op een manier in te zetten. We doen ons best!

Groetjes, Tijn, Luca, Nina, Marlou en Joran’

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:

Er mag een zogenaamd 'sleepnet' worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet. De wet is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer.

De gehele wet is hier te vinden.
Voor een uitgebreidere argumentatie over de wet kunt u bijvoorbeeld kijken op deze website

Aanvraag referendum
De website is opgezet om de aanvraag van een referendum makkelijker te maken. Dit initiatief is ontstaan aangezien er veel negatieve gevoelens bestaan over deze wet onder de Nederlanders. Er is geen enkele instantie of politieke beweging aan verbonden. Omdat de sleepwet dusdanig grote gevolgen heeft voor de vrijheid van burgers zou deze niet zonder een referendum aangenomen mogen worden.

Voor een succesvolle aanvraag dienen 300.000 handtekeningen opgehaald te worden voor 16 oktober. Deze verzoeken kunnen als formulier per post verstuurd worden. Om je te helpen en om postzegels te besparen, hebben zij een eigen formulier ontworpen. Zij printen dan de papieren versie van het kiesraadformulier en overhandigen die aan de kiesraad. Dit formulier is beschikbaar tot en met 12 oktober.

Teken
Het originele formulier en verdere informatie is te vinden op de site van de kiesraad.

Dit referendum wordt gesteund door:
* Amnesty International
* Cyberfusion
* BIT
* Bits of Freedom
* Burgercomité Nederland
* Burgerrechtenvereniging Vrijbit
* Comité van Waakzaamheid
* Computer Club Geulle
* DENK
* Forum voor Democratie
* Free Press Unlimited
* GeenStijl
* Greenhost
* Jonge Democraten
* Jongerenbeweging OPPOSITIE
* Libertarische Partij
* Het Nederlands Helsinki Comité (NHC)
* De Nederlandse Leeuw
* Partij voor de Dieren
* Piratenpartij
* Privacy Barometer
* Privacy First
* Radicaal
* ROOD, jong in de SP
* SP
* Speakup
* StartPage.com
* Transparency International Nederland
* VPNgids
* VraagAlex
* Waag Society 

Klaus van den Berg

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken