Paul Mijksenaar winnaar BNO Piet Zwart Prijs 2015

Paul Mijksenaar winnaar BNO Piet Zwart Prijs 2015
 • Design
 • 10 sep 2015 @ 14:10
 • Link
 • Redactie Design
  Redactie Design

  Redactie
  MarketingTribune
 • Awards

Ontwerper Paul Mijksenaar - specialist op het gebied van information design en ‘wayfinding’ - krijgt op 24 oktober tijdens de Award Show van de Dutch Design Awards de BNO Piet Zwart Prijs 2015 uitgereikt.

Mijksenaar weet ingewikkelde informatie glashelder over te brengen en zijn bureau heeft internationale bekendheid verworven met bewegwijzering voor grote vliegvelden wereldwijd. Bij het Nederlandse publiek is hij vooral bekend vanwege zijn bewegwijzering voor Schiphol. Sommigen zullen hem ook nog kennen van zijn columns in NRC Handelsblad “Mijks Repair Shop” (2004/2005).

Selectieproces
De jury van de BNO Piet Zwart Prijs 2015 werd gevormd door Timo de Rijk/voorzitter BNO en juryvoorzitter, Hans Dirken, Joost Grootens, Ed van Hinte, Christien Meindertsma en Koert van Mensvoort. Madeleine van Lennep/directeur BNO was secretaris. Rond veertig ontwerpers en andere professionals uit de Nederlandse ontwerpwereld hebben kandidaten voorgedragen. De jury heeft unaniem besloten de BNO Piet Zwart Prijs 2015 toe te kennen aan Paul Mijksenaar.

Winnaar
Paul Mijksenaar (1944) heeft zich opgesteld als ambassadeur van de eindgebruiker in de richting van opdrachtgevers, producenten, architecten en technici. Met deze keuze, die uitdrukkelijk ook een stijlkeuze is, wil de jury een specifieke positie waarderen: namelijk die van een ontwerper die zich analytisch en empathisch opstelt en wiens missie het is om dienstbaar te zijn. Huidige ontwerpers die zich succesvol toeleggen op datavisualisatie en zich met name digitaal profileren, zijn in grote mate schatplichtig aan Mijksenaar. Zijn manier van ontwerpen, gebaseerd op data-analyse en organisatie, is even essentieel als urgent voor de toekomst. Zijn toegankelijk geschreven publicaties, zijn hoogleraarschap aan de TU-Delft en zijn publieke optredens hebben alle effectief bijgedragen aan de verspreiding van zijn gedachtegoed. Dat doet ook de recentelijk ingestelde ‘Paul Mijksenaar Award’, gericht op functioneel design.”

Awardshow
De BNO Piet Zwart Prijs 2015 wordt uitgereikt tijdens de awardshow van Dutch Design Awards. Deze vindt plaats te Eindhoven, op 24 oktober, en vormt de grande finale van de Dutch Design Week. Het werk van Paul Mijksenaar zal te zien zijn in de tentoonstelling van de Dutch Design Awards, van 17 t/m 25 oktober in het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

BNO Piet Zwart Prijs
De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een excellent ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied en een voorbeeldfunctie heeft ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers. Tussen 1983 en 2013 is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan: Friso Kramer, Jan van Toorn, Wim Crouwel, Eva Besnyö, Nel Verschuuren, Jan Bons, Bruno Ninaber van Eyben, Gert Dumbar, Willem Diepraam, Marijke van der Wijst, Gerard Unger en Ulf Moritz.

Kijk voor meer informatie over de BNO Piet Zwart Prijs op bno.nl/bno-piet-zwart-prijs

Redactie Design

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Meest gelezen

Laatste Nieuws


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken