De 6 belangrijkste lessen van het Design Meets Brands event

De 6 belangrijkste lessen van het Design Meets Brands event
 • Design
 • 28 okt 2015 @ 16:30
 • 10602 x gelezen
 • Link
 • Redactie Design
  Redactie Design

  Redactie
  MarketingTribune
 • DesignonderzoekEvenementInteractie

Tijdens de Dutch Design Week vond het Design Meets Brands event plaats. Op het Design Perron, in het creatieve pand van fieldmarketingbureau Opvallers, waren 120 Brand en Marketing Managers van bekende merken aanwezig om te horen en te zien wat de waarde van design is voor een merk. Lees hier de 6 belangrijkste lessen van Design Meets Brands.

1 Vernieuw je merk, start met design
Design Meets Brands werd afgetrapt met een rondleiding door de expositieroute waar merken zoals Swatch, Oreo, Beamix en Buddha to Buddha lieten zien waarom ze bewust design inzetten om hun merk te innoveren. Swatch is bijvoorbeeld de samenwerking aangegaan met designer Sigrid Calon die met haar speelse patronen niet alleen de horloges een opvallende uitstraling gaf, maar ook zorgde voor nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van horlogerie. Zo moest de Zwitserse uurwerkfabriek ETA aan de slag met Sigrid’s ontwerp om de tijd weer te geven middels transparante schijven in plaats van wijzers. Dit laat zien dat design zorgt voor innovatie van je merk.

2 Je hersens houden je voor de gek, doe er wat mee!
Na de rondleiding door de Design Meets Brands expositieroute gingen bezoekers de inspirerende zaal in (gemaakt door studenten van het St. Lucas). Dagvoorzitter Ad Bastiaanse maakte het publiek los en liet met een truc met water zien hoe je eigen brein je voor de gek houdt. Moraal van het verhaal: niet alles is wat het lijkt en daarom moet je als Brandmanager verder durven denken. Oplossingen zoeken die niet in je straatje liggen en niet bang zijn om patronen te doorbreken.

3 Betrek creativiteit in een eerder stadium
Daarna startte de interactieve battle tussen het publiek en Brand Managers Nick van Gool van Oreo, Nicole Canoy van Moët & Chandon versus designers Meike van Schijndel van het Design Perron en Tom de Meer van ArtFair. In de pittige discussie kwam ter sprake dat Brandmanagers meer lef mogen tonen en dat design nu pas laat wordt aangehaald. Zeker als er gewerkt wordt met externe bureaus is het normaal om voor de briefing een uitgebreid onderzoek te hanteren. Maar misschien werkt het juist beter om het om te draaien en de creatieve geesten de ruimte te geven?

4 Met een onderscheidend design en een goed marketingplan sta je 10-0 voor
De eerste keynote spreker, Albert Zeeman, commercieel directeur van Oxboard vertelde over het succes van de hype van het nieuwste elektrische vervoersmiddel: Oxboard. Met een Nederlands productdesign, zowel esthetisch als technisch, is het merk de -goedkope- concurrentie van vergelijkbare producten te slim af. Het intuïtieve elektrische balanceerboard op wielen heeft in korte tijd een groot marktaandeel weten te bereiken en met een uitgekiende marketing en PR campagne zijn bekende sterren zoals Justin Bieber, AfroJack maar ook vloggers zoals Kwebbelkop en Dylan Haegens fan.

5 Visualisatie is de motor van innovatie
Bij grote bedrijven en merken zijn onderzoeken van grote invloed op beslissingen. Zekerheden worden zo ingebouwd. Maar niet zelden zijn dat schijnzekerheden. De kunst is om uitkomsten van onderzoek snel en gericht tot resultaat te brengen. In dat creatieve proces is Aljan de Boer van Trendsactive gespecialiseerd. Deze Design Thinker liet de zaal op inspirerende wijze zien hoe je design, trends, onderzoek en creativiteit optimaal kunt combineren. Zijn belangrijkste les: visualiseer je ideeën in een vroeg stadium.

6 Kies voor evolutie en niet voor revolutie
Wie design strategisch wil inzetten voor zijn merk, heeft ook baat bij hoe consumenten waarnemen, hoe zij informatie verwerken. Neuromarketing-expert Martin de Munnik van Neurensics liet met diverse voorbeelden zien hoe wij design wel of niet waarderen. Een belangrijke boodschap aan de brand- en marketing managers in de zaal: lef is belangrijk en veranderen kan nuttig zijn, maar bij verandering in product en packaging design kun je beter kleine stapjes nemen dan grote. Uit duizenden hersenscans is één van de conclusies dat wij consumenten niet van al te grote veranderingen houden.

 

Redactie Design

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken