Hudson's Bay start met 60 winkels in Nederland

Hudson's Bay start met 60 winkels in Nederland
 • Food-en-retail
 • 12 feb 2016 @ 08:59
 • 10821 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WinkelenVerkoop

Het van origine Britse retailmerk Hudson's Bay wil 60 winkels in Nederland openen en daarmee een van de grootste warenhuisketens van het land worden. Het betreft zowel filialen van het Belgische Galeria Inno als enkele zgn. 'Saks Fifth Avenue Off 5th'-filialen, naar Amerikaans voorbeeld. Hudson's strijdt momenteel met Roland Kahn om de failliete V&D-boedel maar de afhandeling hiervan heeft volgens insiders geen effect op de ambities van de keten.

In de 60 filialen zullen naar verwachting rond de 8000 mensen gaan werken. Ook staat Hudson's Bay nadrukkelijk open voor een samenwerking met restaurantketen La Place. Bestuursvoorzitter Richard Baker van Hudson's Bay bevestigt tegenover De Volkskrant dat hij zeer geïnteresseerd is in de Nederlandse markt. 'Als onderdeel van onze groeistrategie onderzoeken wij al een tijd de mogelijkheid een select aantal Europese landen te betreden. Daar hoort Nederland zeker bij.' 

Merk V&D opgesplitst
Hudson's Bay speelt volgens de krant al langer met het idee de Nederlandse markt te veroveren. Het wachten was op het juiste moment. Hudson's nam recent al 137 winkels van het Duitse winkelmerk Kaufhof en 16 Belgische Inno-filialen over. 'Mochten de curatoren komende week in zee gaan met Coolcat-baas Roland Kahn - waardoor er zo'n 40 filialen doorstarten - dan betekent dat een vertraging voor Hudson's Bay. Zij zullen dan op zoek moeten naar andere panden.' Wanneer de curatoren schakelen met Kahn blijft de merknaam V&D bestaan, zo belooft de ondernemer. Hij speelt de troefkaart van de Nederlandse heritage en heeft hier natuurlijk al een mooi trackrecord opgebouwd met diverse ketens als Coolcat en M&S mode.

Kahn nog in de race
Gaat de boedel naar Hudson's, waarop het NOS Journaal zinspeelde, dan verdwijnt de merknaam V&D en wordt deze gesplitst in Hudson-submerken Saks Fifth Avenue Off 5th en Galeria Inno. Grappig is dat een Britse merknaam en het logo met twee elanden zo via Canada in Nederland belandt. De Hudson's Bay Company is het oudste bedrijf van Canada en het op één na oudste van Noord-Amerika. Het bedrijf werd op 2 mei 1670 te Londen opgericht als The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson's Bay. De naam Hudson refereert aan Henry Hudson die in 1609 een ontdekkingsreis maakte in dienst van de De Kamer van de VOC in Amsterdam.

Grootste warenhuisketen
Maar de kaarten over de deal met V&D zijn nog niet geschud. De rol van Roland Kahn is nog niet voorbij, meldt de NOS. Hij zou met ING Bank om de tafel zitten en ver op weg zijn met de financiering van zijn deal om V&D over te nemen. Kahn en Hudson's zijn volgens de curatoren de laatst overgebleven bieders. Tot veler opluchting zijn de roofkapitalisten uit de venture capital-hoek uit de onderhandelingen geknikkerd. Het korte termijn gegraai door dit soort bedrijven liet al op vele plekken in de Nederlandse economie een spoor van vernieling na en heeft ook V&D weinig goed gedaan.

Nieuwe naam
Hudson's wil coute que coute de eerste Nederlandse winkels in 2017 openen, ongeacht een eventuele doorstart van de V&D-keten, wordt nu gemeld. Het winkellandschap krijgt er dus in elk geval een nieuwe naam bij. De Canadezen beloven 60 vestigingen te openen in Nederland. Daarmee zou het de grootste warenhuisketen in het land worden. (PvWK)


   Filiaal van Hudson's Bay in Canada


                   Logo met de elanden

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken