Topkeurmerk 'Eko' wil Nederlandse biologische landbouw in zijn kracht zetten

Topkeurmerk 'Eko' wil Nederlandse biologische landbouw in zijn kracht zetten
 • Food-en-retail
 • 20 jul 2022 @ 15:57
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • FoodBereikMarketing

Onlangs is het Eko-keurmerk (zie afbeelding) weer uitgeroepen tot een van de twaalf Nederlandse 'topkeurmerken'. Naar eigen zeggen is dit een teken dat Eko z’n zaakjes op orde heeft als keurmerk dat onderscheidende pluspunten in de praktijk van de licentiehouders controleert en borgt.

Uit gesprekken met vertegenwoordigers van de primaire deelsectoren blijkt dat de ambitie groter is dan alleen controle en borging op extra punten. De primaire deelsectoren ambiëren ook een zichtbaar Nederlands keurmerk in de markt waarmee topkwaliteit biologisch uit Nederland een duidelijk gezicht krijgt in het Nederlandse schap, meldt Eko.

Een tweede belangrijke conclusie uit de gesprekken is dat de primaire sector de verschillende deelsectoren decentraal verantwoordelijkheid wil geven, om ze in hun kracht zetten. Daar hoort bij dat de deelsectoren met hun ketenpartners zelf verantwoordelijk zijn voor de specifieke aanpak in hun eigen keten, zowel inhoudelijk qua normen en organisatie van de controles, als in de marktbenadering en promotie.

Hier hoort bij dat de primaire deelsectoren ook bestuurlijk eindverantwoordelijk worden voor Stichting Eko. Dit proces is opgestart. Een aantal vertegenwoordigers van de primaire deelsectoren vormt nu samen met de bestuurders van Stichting een werkgroep voor de bestuurlijke vernieuwing en de inhoudelijke uitwerking van de visie naar het jaarplan 2023. 

In het najaar lanceert het ministerie van LNV haar Nederlandse biologische Actieplan. Met concrete acties en beleidsinstrumenten om het Farm to Fork doel van 25% biologische landbouw in 2030 te bereiken in Nederland. Sterke vergroting van het Nederlandse areaal is alleen mogelijk als de vraag naar Nederlands biologisch sterk gestimuleerd wordt. Het Eko-keurmerk kan daarin een dienende rol spelen; als herkenbare topkwaliteit van biologische producten van Nederlandse telers en verwerkers. Meer info staat hier.
(PvWK, bron: Eko keurmerk)


Het bekende en vertrouwde Eko keurmerk

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken