TEDxAmsterdam Women introduceert op International Women's Day: MissJourney

TEDxAmsterdam Women introduceert op International Women's Day: MissJourney
 • Online
 • 8 mrt 2023 @ 10:30
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • Virtual RealityOnderzoek

Wanneer je AI-tools vraagt om de 100 meest gebruikelijke beroepen en karakters te verbeelden, dan wordt in minder dan 20 procent van de afbeeldingen een vrouw getoond. TEDxAmsterdam Women presenteert daarom een AI-alternatief dat vrouwen viert: MissJourney.

MissJourney laat zien hoe de digitale toekomst er ook uit zou kunnen zien. Bekijk de video in het venster hieronder voor een impressie.

In de aanloop naar International Women’s Day 2023, introduceert TEDxAmsterdam Women: MissJourney, een AI-tool gecreëerd door Ace dat alleen beelden van vrouwen* genereert. Van CEO's tot superhelden, artsen en ingenieurs. Zo gaat MissJourney actief biased genderstereotypen tegen, waarmee de initiatiefnemers AI-ontwikkelaars willen inspireren om slimme, en unbiased, oplossingen te creëren. 

Kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Het brengt ons een hele nieuwe wereld van digitale mogelijkheden. AI-tools hebben mensachtige mogelijkheden en daarmee ook het risico van mensachtige gebreken. Uit onderzoek** blijkt dat AI-beeldgeneratoren ons momenteel menselijke vooroordelen laten zien. Wanneer AI-tools gevraagd wordt om honderd beroepen of personages voor te stellen, toont minder dan twintig procent van AI-tools afbeeldingen van een vrouw.

Uit het huidige debat over kunstmatige intelligentie blijkt volgens TEDx Women dat AI-tools bevooroordeeld zijn. 'AI-tools tonen een homogeen beeld bij het vragen naar menselijke karakters. Wanneer er bijvoorbeeld wordt gevraagd naar een leider, tandarts of wetenschapper, is de output niet representatief voor de diversiteit van de samenleving. Het opleiden van datawetenschappers over hoe verantwoorde AI eruitziet, is een van de oplossingen voor het creëren van inclusievere AI-tools. AI-ontwikkelaars moeten technologie fundamenteel inclusief ontwerpen, anders zijn we voortdurend oude stereotypen aan het herhalen', zegt Helen Pink, co-organiser van TEDxAmsterdam Women. 'Daarnaast is het belangrijk om mensen te helpen begrijpen hoe AI-beeldgeneratoren werken en hoe ze ons dagelijks leven en onze toekomst kunnen beïnvloeden.'

MissJourney
MissJourney, een knipoog naar het AI programma Midjourney (zie voorspelling Jongereniconen 2023, icoon 3), is een AI tekst-naar-beeld generator die vrouwen viert. De gebruiksvriendelijke AI-tool, gemaakt door Ace in samenwerking met TEDxAmsterdam Women, is gebouwd om AI gender bias tegen te gaan en iedereen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met AI. De beeldgenerator heeft volgens de makers een ingebouwde logica die AI helpt anti-stereotiepe aanwijzingen te maken om meer diverse resultaten te creëren voor bestaande datamodellen. Wanneer MissJourney wordt gevraagd om een portret te maken van een CEO, atleet of leider produceert deze AI-tool niet de gebruikelijke mannelijke stereotype-voorbeelden, maar creëert ze diverse vrouwelijke afbeeldingen. 'Op die manier draagt MissJourney actief bij aan representatieve digitale kunst en stelt zij een voorbeeld voor de AI-industrie door te laten zien dat het anders kan en inspireert om slimme oplossingen te creëren voor onderwerpen als deze.'

Join the movement  
Helen Pink, co-organiser van TEDxAmsterdam Women roept iedereen op zich aan te sluiten bij de beweging en het patroon te doorbreken. 'Wij geloven dat we moeten laten zien dat de wereld waarin we leven niet alleen over mannen gaat of door mannen wordt bepaald. Dat CEO's, politici, artsen en superhelden net zo goed vrouwen zijn. Ons doel is hier aandacht voor te vragen rond International Women’s Day door beelden van MissJourney te delen. Hoe meer bewustwording, hoe groter de kans dat we inclusieve AI-tools creëren die ons allemaal dienen.'
(PvWK)

MissJourney is nu te bezoeken en te gebruiken door MarketingTribune-volgers via deze link.

* Disclaimer: MissJourney genereert AI-beelden met alleen vrouwen. Hoewel we erkennen dat echte diversiteit verder gaat dan geslacht, wordt MissJourney gelanceerd op Internationale Vrouwendag om het bewustzijn over gendervooroordelen te vergroten. Ons doel is om ontwikkelaars en ontwerpers te inspireren om fundamenteel inclusieve technologie te ontwerpen die gebruikers in staat stelt om beelden te genereren die representatief zijn voor de samenleving als geheel.
(bron: TEDx)

** Onderzoek waarbij prompts (N=2000) gerelateerd aan beroepen of personages, zoals ‘portret van CEO’, ‘portret van een superheld’ en ‘portret van een atleet’ zijn ingevoerd bij drie AI-afbeeldingsgeneratoren.Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken