[onderzoek] Vijf jaar AVG: balans tussen compliance en marketing

[onderzoek] Vijf jaar AVG: balans tussen compliance en marketing
 • Online
 • 25 mei 2023 @ 09:24
 • Link
 • Michiel van Zaane
  Michiel van Zaane

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Geen tag

CEO's en marketing executives uit heel Europa hebben hun ervaringen met privacy compliance gedeeld in de tweede editie van de AVG-survey van Piwik Pro. Vier op de vijf (80%) respondenten zegt dat het mogelijk is om een balans te vinden tussen effectieve marketing en privacy compliance. Dit is bijna 20 procent meer dan in de survey van vorig jaar (63,2%).

Ook is ruim 70 procent van de deelnemers aan de survey van mening dat de wet makkelijk te begrijpen is. Bedrijven nemen privacy-evaluaties van hun technologie ook serieuzer - een derde (33%) doet deze evaluaties regelmatig, terwijl iets meer - 36% - deze af en toe uitvoert.

‘De AVG is door sommigen wel gekarakteriseerd als ‘Europeanen die zichzelf ‘doodreguleren’. Het is mogelijk dat de AVG een einde heeft gemaakt aan sommige bedrijfsmodellen, maar privacy en compliance worden inmiddels wel door veel bedrijven omarmd’ volgens Piotr Korzeniowski, CEO bij Piwik Pro.

Ophef
De recente ophef in Europa rond het gebruik van Facebook en Google Analytics heeft mogelijk de populariteit van Europese en in de EU gehoste marketingplatforms vergroot. Veel organisaties (58%) gebruiken al marketingsoftware waarvan de servers in de EU staan, terwijl driekwart overweegt om hun big tech-tools te vervangen door Europese alternatieven. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 50% van vorig jaar. Dit alles wijst erop dat bedrijven meer bereid zijn om zich te houden aan de bepalingen in de AVG, dat ze de actualiteit volgen en dat ze bereid zijn om hun strategieën aan te passen.

‘Nu de EU verduidelijking biedt op veel belangrijke terreinen en gaat monitoren of de AVG adequaat toegepast wordt door de Europese privacytoezichthouders, begint de Europese Unie aan een nieuw hoofdstuk in het privacyverhaal. Organisaties die hogere privacynormen hanteren, zijn daarop beter voorbereid. Nu ze aan de basisvereisten hebben voldaan, kunnen ze zich richten op updates en optimalisaties, op het vergroten van hun concurrentievoordeel en het inzetten van privacy compliance als unique selling point’, zegt Lisette Meij, functionaris gegevensbescherming bij Piwik Pro.

Boete
Dat privacy-overtredingen steeds serieuzer worden aangepakt door de EU, blijkt wel uit de recente boete van €1,2 miljard voor Meta, het moederbedrijf van o.a. Facebook. Dit is de hoogste AVG-boete tot nu toe. Meta kreeg deze boete voor het overzetten van gegevens van Europese Facebook-gebruikers naar servers in de VS op basis van de zogeheten ‘Standard Contractual Clauses’ (SCCs).

‘Afgezien van het feit dat dit de hoogste AVG-boete tot nu toe is, is het interessant dat Meta ook verplicht wordt om de gegevens van Europese Facebook-gebruikers die in de VS zijn opgeslagen, te verwijderen of terug te verplaatsen naar de EU. Uiteraard hoopt Meta dat in de tussentijd het nieuwe ‘Data Privacy Framework’ in gebruik wordt genomen, op basis waarvan gegevens ‘rechtmatig’ met de VS mogen worden uitgewisseld. Aangezien dit framework hoogstwaarschijnlijk opnieuw aangevochten zal worden (net als de voorgangers zoals Safe Harbor en Privacy Shield), stapelen de onzekerheden over de toekomst van deze gegevensoverdracht met de VS zich op. Niet alleen voor Meta, maar ook voor Google en andere Amerikaanse big tech bedrijven. Organisaties in Nederland doen er daarom verstandig aan om - waar mogelijk - EU-leveranciers en -hosting voor hun bedrijfsoplossingen te zoeken’ vervolgt Meij.

De survey is in april 2023 gehouden onder 300 CEO’s, CMO’s en hogere marketingfunctionarissen bij organisaties in de EU.

Foto: Piotr Korzeniowski (links) en Lisette Meij.

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken