Is adverteren op Bing de investering waard?

Is adverteren op Bing de investering waard?
 • Online
 • 13 mrt 2014 @ 09:00
 • 17889 x gelezen
 • Link
 • Nino de Jager
  Nino de Jager

  online marketeer
  Quisma
 • Zoekmachine

Veel marketeers hebben meer marketingbudget te besteden dan ooit. Een groot deel hiervan wordt geïnvesteerd in campagnes op de zoekgigant Google. Quisma voerde een test uit door vier campagnes via Bing te laten lopen. Loont het om te investeren in adverteren op Bing? Hierbij op basis van onze ervaringen een paar tips.

Kiezen voor een alternatief
Naast Google lijkt het lastig onder de indruk te raken van Bing. Door het lage aantal zoekopdrachten naar relevante zoekwoorden (het zoekvolume) op Bing kiezen adverteerders liever voor een ander kanaal. Door de op het oog lage opbrengst van bezoekers ten opzichte van de kosten en tijd die in het managen van de campagnes zit, lijkt het inzetten van deze campagnes op meerdere platforms gewoon niet kostenefficiënt. Toch is het goed mogelijk dat je een deel van je doelgroep misloopt door volledig in te zetten op Google.

Door Bing niet in te zetten als een verlengde van het bereik van Google, maar juist als een individueel platform met een eigen strategie, zijn zeer goede resultaten te behalen. Daarnaast is er voor Bing een sterke potentie om verder te groeien, ook door integratie met andere diensten als Facebook, Siri van Apple en de Xbox.

Goed resultaat bij laag zoekvolume
Bing biedt standaard de mogelijkheid om campagnes automatisch vanuit Google te importeren. Na het importeren van de campagnes op basis van de structuur uit Google in Bing bleek meer dan de helft van de campagnes geen zoekvolume te trekken. Door een andere structuur en insteek te kiezen, behaalden we, met weinig investering en energie, goede resultaten door het inzetten van Bing.

De uitgebreide advertentiestrategie van Google
Bij Google is het altijd de strategie geweest om zo relevant mogelijk in te spelen op het zoekwoord met een bijpassende advertentietekst. Bij Google worden de campagnes zó ver uitgesplitst dat iedere advertentiegroep slechts enkele zoekwoorden met een unieke relevante advertentietekst heeft. Relevantie wordt beloond in de vorm van een kwaliteitsscore die er voor zorgt dat jouw advertentie op een hogere positie staat en dat de kosten per klik lager zijn. Deze uitgebreide structuur van Google zorgt voor hoge doorklikratio’s en lage kosten per klik. Het managen van deze campagnes vergt echter wel tijd.

Brede zoektermen werken bij Bing
Doorgewinterde Google Adwords-campagnes zijn dermate geoptimaliseerd dat het inzetten op algemene, brede zoekwoorden nauwelijks zin meer heeft. Het systeem van Google geeft bepaalde resultaten door afbakening van het zoekwoordtype, de woordgroep en de exacte zoekterm zelf. Wie dan nog steeds in wil zetten op brede zoekwoorden (breed adverteren), betaalt bij Google de hoofdprijs. Bij Bing kost dit breed adverteren slechts een fractie van wat dat bij Google kost. En brede zoekwoorden resulteren in het grootste zoekvolume, waardoor je het maximale kunt benutten uit het relatief lage zoekvolume van Bing. Vergeet niet om voldoende uitsluitingswoorden toe te voegen om te voorkomen dat campagnes elkaar overlappen of dat erg irrelevant verkeer aangetrokken wordt.

Sneller opvallen tegen lagere kosten
Wanneer je de zoekintentie van je doelgroep goed begrijpt en hierop inspeelt, is de kans groter dat jouw advertentie bij de doelgroep terechtkomt en deze hierop klikt. Relevantie blijft in iedere zoekmachine de sleutel. Het opsplitsen van verschillende zoekwoordtypes (match-types) en het ‘spelen’ met zoektermen (variaties, enkelvoud- en meervoudsvormen en volgordes van zoekwoorden) maken voor de prestaties van de campagne in Bing nauwelijks uit, in tegenstelling tot bij Google. De Bing-zoekpagina toont over het algemeen weinig advertenties en Bing laat bij gebrek aan adverteerders zelfs meerdere keren dezelfde advertenties zien. Hierdoor kost het minder moeite om op te vallen met een advertentie bij Bing en ook zijn de kosten per klik zodanig laag dat verdere uitsplitsing van zoekwoorden nauwelijks uitmaakt in de kosten die je maakt. Mensen zoeken vaker op korte zoekopdrachten dan op lange. De generieke termen kosten (nog) relatief weinig door de lage concurrentie. Inzetten op deze termen is dus een sterke strategie om meer mensen binnen je doelgroep te bereiken.

Bing van binnenuit
Bing is bij Windows 8 volledig geïntegreerd in het besturingssysteem. Een zoekopdracht direct vanaf je desktop brengt niet alleen bestanden op de computer naar boven, maar ook webresultaten afkomstig van Bing. Door het integreren van apparaten en het inloggen met één Microsoft-account probeert Bing gebruikers een stap voor te zijn en standaard Bing als zoekmachine te tonen.

Onderschat Bing niet
De conversieratio’s bij Bing liggen bij de testcampagnes vrijwel gelijk in vergelijking tot de conversieratio’s bij Google. Op dit moment zijn de prijzen per conversie van Bing slechts een kwart van de prijzen van Google. Dit heeft puur te maken met dat de kosten per klik bij Bing nu nog erg laag zijn. Houd campagnes op Bing voor nu simpel, breed en generiek, zodat het efficiënt te managen is en je maximaal kan profiteren van het volume om meer goedkope conversies te behalen. Ook al zijn niet dezelfde hoge zoekvolumes als bij Google behaald: Een simpele campagne in Bing behaalt snel goede resultaten en kost minder tijd om te managen dan een campagne in Google.

Nino de Jager

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken