[update] Sportwereld sluit Russische merken langzaam uit

[update] Sportwereld sluit Russische merken langzaam uit
 • Sponsoring
 • 1 mrt 2022 @ 16:05
 • Link
 • Ryan Baij
  Ryan Baij

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Partnership

Verschillende instituten en evenementen in de sportwereld hebben hun banden met Russische sportuitingen verbroken.

Zo kwamen de UEFA en FIFA (de Europese - en wereldvoetbalbond) met een gezamenlijk statement om alle Russische voetbalclubs te weren. Gazprom, de Russische aardgasleverancier, is tevens een grote sponsor bij de UEFA. Zij worden hiermee door de voetbalbond in de kou gezet. Alle overeenkomsten, tot aan UEFA EURO 2024 zijn opgeschort. De Champions League finale van dit seizoen, die ongetwijfeld mede om sponsorredenen in Moskou zou worden gehouden, is verplaatst naar Parijs.

Ook de Duitse voetbalclub Schalke 04 heeft zijn banden met het Russische bedrijf verbroken. Afgelopen weekend werd het merk al van het shirt afgehaald, maar nu is de hele sponsorovereenkomst dus beëindigd.

Premier League
In de Premier League heerst ook Russisch geld. Chelsea, met de eigenaar Roman Abramovitsj, heeft mogelijke geldproblemen opgelost door zijn eigenaar in te ruilen voor een foundation, opgericht door Abramovitsj. Mocht de Britse overheid een sanctie opleggen, blijft de club bestaan. Manchester United heeft onder andere de vliegtuigmaatschappij Aeroflot als sponsor en vliegt daarmee gratis naar alle uitwedstrijden. Afgelopen week vlogen ‘The Red Devils’ met Britisch Airways naar Spanje voor hun wedstrijd tegen Atlético Madrid.

Formule 1
In de Formule 1 is besloten de GP Rusland niet langer te rijden. Eén van de teams, Haas F1, heeft tevens het Russische Uralkali als sponsor. Zij hebben alle logo’s en de uitingen (o.a. de Russische vlag op de auto) in de ban gedaan. De Russische coureur Nikita Mazepin staat vooralsnog op de startlijst.

Schaken
Schaken is een belangrijke sport in Rusland. Al in de koude oorlog werden spanningen mede uitgevochten op het schaakbord. Bobby Fischer (Amerika) en Boris Spassky (Sovjet-Unie) speelden de WK tweekamp in IJsland in 1972, waarbij Fischer uiteindelijk aan het langste eind trok. Een nederlaag voor de Russen. Nu heeft de schaakbond het bijna eeuwoude evenement ‘De Schaakolympiade’ uit Moskou verplaatst en is Gazprom niet langer sponsor van de FIDE, de schaakbond.

Wielrennen (Update)
De UCI, de internationale wielerbond, heeft inmiddels ook sancties opgelegd. Russische ploegen en sponsoren zijn niet langer welkom in het peleton. De Russische rijders mogen blijven.Saillant was het feit dat in de eerste koers van het seizoen op het hoogste niveau, de UAE Tour, op de tweede dag na het binnenvallen van Rusland in Oekraïne, de Gazprom – RusVelo-ploeg een etappe won.

Ryan Baij

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken