'Bij lichte klachten is zelfzorgproduct goed alternatief'

'Bij lichte klachten is zelfzorgproduct goed alternatief'
  • Algemeen
  • 24 okt 2013 @ 07:12
  • Link
  • Redactie Zorgmarketing
    Redactie Zorgmarketing

    Redactie
    MarketingTribune
  • HuisartsOverheidZelfzorg

Patiënten gaan nog steeds vaak naar de huisarts bij lichte klachten. Uit onderzoek onder tweehonderd huisartsen in opdracht van brancheorganisatie Neprofarm blijkt dat het aantal patiënten met ‘eenvoudige’ gezondheidsklachten ruim een kwart (27,3 procent) van de consulten betreft. Dit is bijna evenveel als drie jaar geleden toen het om 29 procent van de huisartsbezoeken ging.

De meest voorkomende eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiënt bij de huisarts komt, zijn nog altijd pijn (spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, etc.), verkoudheid, hoesten en schimmelinfecties. Voor dit soort klachten zijn bij de apotheker of drogist zonder recept diverse zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar.

Recept duurder dan zelfzorgalternatief
Van de huisartsen houdt 35,5 procent er bij het voorschrijven van een geneesmiddel weinig rekening mee dat een recept door de patiënt vanuit het eigen risico betaald moet worden. Een zelfzorgalternatief kan dan voordeliger zijn. Maar bij een derde van patiënten met een ‘zelfzorgklacht’ schrijft de huisarts toch een receptgeneesmiddel voor, blijkt uit het onderzoek.

De houding van huisartsen ten opzichte van zelfzorg is in drie jaar tijd wel behoorlijk veranderd, concludeert Neprofarm. Inmiddels is 83 procent het helemaal of gedeeltelijk eens met de stelling dat patiënten meer aan zelfzorg moeten doen (was 68 procent in 2010). Vrijwel alle huisartsen (90,5 procent) vinden dat zij daar waar mogelijk prima kunnen volstaan met een zelfzorgadvies in plaats van een recept. In de praktijk blijkt dat echter anders te gaan.

Huisartsencampagne
Om huisartsen te wijzen op zelfzorgalternatieven en hen te ondersteunen bij het geven van zelfzorgadvies, is Neprofarm een campagne gestart. Neprofarm vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Elke huisarts in Nederland ontvangt een adviesblok waarmee eenvoudig een zelfzorgadvies kan worden meegegeven.

Overheid
Eerder viel in de Rijksbegroting 2014 voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al te lezen dat het kabinet streeft naar substitutie van huisartsenzorg naar zelfzorg. ‘Neprofarm onderschrijft dat er een verschuiving moet plaatsvinden, zodat consumenten zelfredzamer zijn en hun zorgkosten laag kunnen houden,’ laat een woordvoerder van Neprofarm aan DrogistenWeekblad (DW) weten.

E-health
Meer zelfzorg draagt volgens Neprofarm bij aan het reduceren van de zorgkosten van de overheid en die van zorgconsumenten. De toepassing van e-health speelt hierbij een belangrijke rol. ‘Met Zelfzorg.nl en de bijbehorende apps draagt Neprofarm zijn steentje bij aan het zelfredzaam maken van de zorgconsument. Consumenten kunnen overal en op ieder moment informatie inwinnen.’

Redactie Zorgmarketing

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken