Qurrent opent aanval op fossiele energiebedrijven

Qurrent opent aanval op fossiele energiebedrijven
 • Bureaus
 • 31 okt 2018 @ 11:29
 • 15593 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • OnderzoekMaatschappijMVOCampagnes

Groene stroomleverancier Qurrent is daarom een campagne gestart waarmee zij Nederlanders wil wakker schudden. Huishoudens die groene stroom kopen bij grote fossiele energiebedrijven dragen indirect bij aan het langer openhouden van kolencentrales in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat het wel degelijk uitmaakt bij welke leverancier mensen groene stroom kopen.

Door consumenten bewust te maken van de duurzaamheidsscore van hun stroomleverancier, wil Qurrent hen oproepen over te stappen naar een 100 procent groene stroomleverancier en daarmee de noodzakelijke energietransitie versnellen. Nu nemen veel Nederlanders groene stroom af bij leveranciers die daarnaast ook grijze stroom uit kolen- en gascentrales leveren. Op deze manier dragen Nederlanders die groene stroom afnemen alsnog bij aan de winstgevendheid van niet duurzame bedrijven en dus indirect aan het openhouden van kolencentrales, legt Qurrent in de campagne uit.

'Duurzaamheid valt vies tegen'

'Veel stroomleveranciers wekken de indruk heel duurzaam bezig te zijn, maar als we kijken naar het cijfer dat zij voor duurzaamheid krijgen, dan valt dat vies tegen. Qurrent ziet het als haar taak om het eerlijke verhaal te vertellen aan de hand van het onderzoek', stelt Serge van Lier, directeur van Qurrent.

Op de nieuwe website Qurrent.nl/consumentenbond kunnen mensen checken hoe groen hun stroomleverancier echt is. Ook kunnen ze zien hoeveel CO2 ze besparen door over te stappen naar een echt groene stroomleverancier. Qurrent maakt daarvoor gebruik van de cijfers van de afgelopen jaren van het onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse stroomleveranciers door de Consumentenbond, Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu. Daaruit blijkt dat de helft van de Nederlandse energieleveranciers een onvoldoende scoort en dat hun vooruitgang over de afgelopen jaren niet snel gaat. Binnenkort komt het nieuwe rapport over 2018 uit.

Nederland bungelt onderaan

In Nederland was in 2018 slechts 6,6 procent[1] van alle opgewekte energie duurzaam. Ter vergelijking: Portugal, Litouwen, Roemenië en Kroatië doen het een stuk beter als het gaat om het aandeel van energie uit hernieuwbare bronnen[2]. Nederland bungelt in Europa onderaan op het gebied van duurzaamheid. Volgens Qurrent zorgt de trage omslag van vooral grote stroomleveranciers naar groene stroom ervoor dat dit niet verandert. Consumenten kunnen door een overstap naar een 100 procent groene stroomleverancier zelf de energietransitie versnellen.

Qurrent wil mensen met de campagne triggeren om zelf te checken hoe groen hun leverancier is. 'Als je zeker wilt weten dat je groene energie afneemt die bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland, baseer je dan niet op de mooie praatjes van veel stroomleveranciers', zegt Van Lier. 'Die roepen om het hardst dat je 100 procent groene stroom bij hen kan afnemen. Kijk alsjeblieft verder en baseer je keuze op het onderzoek van de Consumentenbond en anderen, waarin stroomleveranciers cijfers krijgen voor duurzaamheid. Want het laatste wat je wilt is bijdragen aan het openhouden van een kolencentrale, toch?'

Dat is volgens Qurrent toch echt wat je doet als je klant bent bij grote fossiele energiebedrijven, zelfs als je daar groene stroom afneemt. Die doen naar onze mening te weinig moeite om die vervuilende centrales te sluiten. Laat je dus niet misleiden en kies een groen product bij een 100% groene leverancier. Want hoe meer mensen hiervoor kiezen, hoe sneller de energietransitie zal plaatsvinden.'

Groenste stroomleverancier

Qurrent is de grootste energiecoöperatie van Nederland en door de Consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu al vier jaar op rij uitgeroepen tot de groenste stroomleverancier van Nederland. Qurrent streeft naar een Nederland vrij van fossiele energie. Bij Qurrent ben je verzekerd van 100 procent groene stroom van Nederlandse wind en zon, en CO2-gecompenseerd gas. Meer informatie: www.qurrent.nl.

De campagne bestaat onder andere uit: radio (spot en weersponsoring), online video, display, samenwerking met Piets Weer en Wendy magazine, PR-campagne en Feyenoord-activatie, waarvan Qurrent hoofdsponsor is.

Credits

Opdrachtgever: Qurrent

Bureau: The Valley

Verantwoordelijk bij klant: Martine Batenburg, Mattijs Winter, Inge van de Meijel, Chantal de Rooy, Edward Ouwerkerk

Visual Design: Shannon Kooistra

User Experience Design: Jeffrey de Jong

Eindverantwoordelijk bij The Valley: Rory de Graaf

Account / Projectmanagement: Anouk van Schaik

PR: Lot Bosch van Drakestein

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Blauw Research

Marktonderzoekbureau in Rotterdam. Marktonderzoek, zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek met als expertises research community's


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken