Hoe disruptive is een wortel?

Hoe disruptive is een wortel?
  • Bureaus
  • 4 dec 2013 @ 00:07
  • Link
  • Annika Visser
    Annika Visser

    online strateeg
    Buro Marktzicht
  • MarketingMerkenConcepten

Lang, lang geleden waren er wortels, u weet wel, in alle kleuren, behalve oranje. Ze waren rood, zwart, groen, wit en paars (en nu zijn ze er bijvoorbeeld ook in het geel, maar dat terzijde). Maar ergens in de zestiende eeuw hadden de Nederlanders bedacht dat ze een patriottistisch tintje aan de wortel mee wilden geven. En zodoende ontstond de oranje wortel, die goed paste bij de in die tijd oranje vlag. Ziedaar. Een van de meest voortreffelijke branding experiences in de geschiedenis, maar helaas wel zwaar ingezakt daarna.

We kunnen namelijk niet spreken over een daadwerkelijke merkbeleving van de wortel, hoewel juist de merkbeleving een van de aspecten is die een merk staande houden. Merken die opvallen gaan verder. De zogeheten disruptive merken. ‘Verstorende’ merken die anders dan anders zijn, die value creëren. Overigens niet geheel nieuw maar de snelle evaluatie van dit soorten merken is wel vrij nieuw. En dat komt door de grote, misschien wel steeds grotere, loyaliteit van klanten.

Bij dit soort merken ontstaat er een sterke klantloyaliteit waardoor worden klanten vaak ambassadeurs van het merk worden. Ook vergt het doorgaans geen grote budgetten of ingewikkelde marketing. Wel vereist het lef van het merk om de beleving consequent door te blijven voeren. Denk aan Easyjet (zeker in het begin) en hedendaags is dat zeker AirBnB. AirBnB is ‘disruptive’ want gooit de gebruikelijke hotelketen op zijn kop. En heeft meer aanhangers dan Miley Cyrus.

Disruptive brands staan niet meer alleen aan het roer van de markt, maar nemen deel in de markt. Persoonlijk word ik altijd heel blij van disruptive merken. Ik ben gevoelig voor trends en vooral voor merken. Misschien omdat ik een vrouw ben, maar die reden kan ik helaas niet hard maken. Merken die het anders doen, die draag ik een warm hart toe. Omdat ze misschien sympathiek zijn. Een commitment uitdragen en een brand belief hebben. Maar ook niet inboeten aan kwaliteit. Dan koop ik ook gerust producten van het merk als ik ze niet nodig heb.

(Overigens zijn prijzen ook disruptive, denk maar aan de vele korting- en actiesites, met als voorloper Groupon.)

Want blijkbaar is het merk ‘sterk’ genoeg om mij van de bank af te krijgen. Ook merken die een conversatie met mij aangaan (zoals Innocence), draag ik een warm hart toe. Het gevoel dat daarbij wordt opgeroepen draagt bij aan de merkbeleving. Althans, er van uitgaande dat het meestal positief is. Dit geldt ook voor commercials op tv (ik schaar het kijken op devices nog even onder de noemer tv), waar ik in mijn vorige column over sprak.

Er zijn genoeg inspirerende voorbeelden van disruptive brands, die vaak ook nog eens met hun marketing voorop lopen als het aankomt op creativiteit. Ze lokken een reactie uit. Kijk ter inspiratie eens op deze Pinterest-pagina vol filmpjes van disruptive brands. Om te lachen of om je te irriteren. 

De wortel heeft zijn kans laten liggen, maar zeg nooit nooit natuurlijk.

Annika Visser

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken