Friesche Vlag-koffiemelk van glas naar gerecycled pet

Friesche Vlag-koffiemelk van glas naar gerecycled pet
 • Design
 • 13 okt 2021 @ 08:00
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Duurzaam designProductdesignPackaging design

Friesche Vlag-koffiemelk van FrieslandCampina gaat van glazen flesje naar gerecyclede petflesjes.

Ook voor deze petflessen ontwikkelde de R&D-afdeling van FrieslandCampina een ‘ritssluiting’, waarmee het etiket van de fles eenvoudig kan worden verwijderd en recycling mogelijk is. Patrick van Baal, Global Director Packaging Development bij FrieslandCampina: ‘Het vervangen van glas door plastic kan gevoelsmatig een verkeerde stap zijn. We weten echter dat de CO2-voetafdruk en het gebruik van fossiele grondstoffen van onze gerecyclede petflessen significant lager is dan de glazen flessen die we gebruikten. Bovendien zijn de gerecyclede petflessen niet breekbaar, gemakkelijk te openen en schenken ze beter uit. Het is onze ambitie om volledig circulair te worden met een zo klein mogelijke impact op het klimaat. Met deze introductie zetten we weer een goede stap richting onze doelstellingen om circulaire verpakkingen te gebruiken met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk.’
In het nieuwe portfolio van Friesche Vlag krijgen de petflessen de formaten 140 ml, 300 ml en 500 ml. De kartonnen verpakkingen (455 ml en 929 ml) en de cupjes blijven bestaan.

FrieslandCampina: Nourishing a better planet

Een van de doelstellingen van FrieslandCampina’s duurzaamheidsprogramma Nourishing a better planet is om betere verpakkingen te maken, die 100% circulair en CO2-neutraal zijn en waarbij de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot een minimum beperkt blijft. Daarom heeft het bedrijf zijn doelstellingen ook vastgelegd via internationale en nationale partnerschappen, zoals het Europese en het Nederlandse Plastic Pact en the new plastics global commitment van de Ellen MacArthur Foundation.

De petflessen van Goudband en Halvamel bestaan uit 100% gerecycled materiaal. De dop en het etiket bestaan niet uit gerecycled materiaal. De petfles (exclusief dop en etiket) van Balance is gemaakt van 89% gerecycled materiaal. Doordat Balance een gevoelig product is, is het extra belangrijk om zuurstof buiten de fles te houden. Om dat voor elkaar te krijgen voegen we een zogeheten extra ‘zuurstofbarrière’ toe aan de fles. Daarom kan de fles nog niet van 100% gerecycled pet worden gemaakt. We blijven eraan werken om dit te verbeteren. Alle flessen zijn volledig recyclebaar nadat het etiket - dat niet recyclebaar is - wordt verwijderd en de dop wordt teruggeplaatst.

Beeld met dank aan frieslandcampina.com.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken