Innocent met actie 'samen voor statiegeld' op Binnenhof

Innocent met actie 'samen voor statiegeld' op Binnenhof
  • Food-en-retail
  • 2 jul 2021 @ 11:05
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • MarketingDistributiePackaging design

Deze maand, juli 2021, gaat een nieuw statiegeldsysteem in, waarbij ook statiegeld op kleine plastic flessen geldt. Helaas worden sap- en smoothieflessen daar nog steeds van buitengesloten. Innocent drinks komt in actie.

Innocent drinks stelt verantwoordelijkheid te nemen vanuit de overtuiging dat alle plastic flessen gerecycled moeten worden, en wil daarom toegang tot dit nieuwe statiegeldsysteem. Daarom start het sappenmerk een 'PETitie', met als doel om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat aan de politiek getoond kan worden hoe belangrijk het is om hier verandering in te brengen.

Voor de aftrap van deze actie werd op ‘onschuldige’ wijze actie gevoerd in Den Haag. Onder de noemer ‘samen voor statiegeld’, werden smoothies uitgedeeld aan politici op het Binnenhof.

100 miljoen flessen
Volgens Innocent moeten alle plastic flessen gerecycled kunnen worden, zodat hier weer nieuwe flessen van gemaakt kunnen worden. Door sap- en smoothieflessen uit te sluiten hebben ruim 100 miljoen flessen, maarliefst een achtste van het marktaandeel aan kleine plastic flesjes, minder kans om gerecycled te worden. Meer dan 95% van de flessen met statiegeld komen namelijk terug in het systeem. Daarnaast bespaart recyclen CO2-uitstoot, omdat er geen flessen van nieuw plastic gemaakt hoeven te worden.

Geen technische reden
Voor zover bij Innocent bekend is er geen technische reden voor uitsluiting van sap- en smoothieflessen in het Nederlandse statiegeldsysteem. Buurlanden zoals Zweden, Denemarken en binnenkort ook Duitsland laten de flessen inmiddels wel toe en vanaf 2022 wordt in Nederland statiegeld ingevoerd op sappen en smoothies in blik. 'Als het in andere landen lukt, waarom zou het dan in Nederland, met onze fantastische recycling mogelijkheden, niet lukken?', aldus Jiri Staats, senior brand manager Benelux van Innocent.

'Bij Innocent willen we de wereld beter achterlaten dan we haar hebben gevonden. Vanuit onze duurzaamheidsambities zijn we groot voorstander van recyclen. Doordat we nu worden uitgesloten van het statiegeldsysteem is het voor ons vrijwel onmogelijk om een (zo goed als) volledig circulair systeem te creëren. We willen heel graag een steentje bijdragen aan een circulaire economie en daarom is deze actie zo belangrijk. We hopen dat iedereen ons hierbij wil helpen. Met één muisklik kun je iets heel goeds doen voor ons en de planeet', reageert Staats. 

Om een stap dichter bij de invoering van het statiegeldsysteem voor alle sap- en smoothieflessen te komen, heeft Innocent zoveel mogelijk handtekeningen nodig. Daarom streeft het merk ernaar om met deze campagne 40.000 handtekeningen te verzamelen. Het tekenen van de PETitie kan via www.samenvoorstatiegeld.nl.

(PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken