KHN pleit voor verlenging coronasteun per 1 oktober

KHN pleit voor verlenging coronasteun per 1 oktober
 • Food-en-retail
 • 1 sep 2021 @ 08:30
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • FoodPolitiek

De corona-steunpakketten voor ondernemers worden eind september ook daadwerkelijk gestopt, meldde het demissionaire kabinet. Dit is voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onacceptabel.

'Het kabinet laat ondernemers keihard vallen in het zicht van de haven', stelt Koninklijke Horeca Nederland. De horeca is sinds 26 juni 2021 (met 1,5 meter beperkingen) weer open en voor veel horecazaken zal het herstel nog lang duren. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en er is weinig geld om te investeren. De internationale reisbeperkingen duren voorlopig voort, dus blijft internationaal zakelijk verkeer en internationaal toerisme uit. De vaste lasten lopen door, maar er is geen concreet perspectief op wanneer de markt voor (zakelijke) overnachtingen, evenementen en congressen weer aantrekt. 'Clubs & Nightlife'- bedrijven zijn in ieder geval tot 1 november 2021 verplicht gesloten. De angst bestaat volgens KHN dat er in het vierde kwartaal en volgend jaar in 2022 veel zaken omvallen en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt. 'Aanvullende financiële compensatie, eventueel door maatwerk vanuit de overheid, blijft voorlopig dan ook keihard noodzakelijk, inclusief een coronaherstelplan waar KHN al geruime tijd op aandringt bij het kabinet.'

'We laten ondernemers niet in de steek'
Het kabinet gaf eind juni al aan dat gezien het positieve epidemiologische en economisch beeld het steun- en herstelpakket na het derde kwartaal van dit jaar vooralsnog niet wordt verlengd, signaleert de branchevereniging. 'In het geval van grootschalige en nationale sluitingen kunnen nieuwe steunmaatregelen worden overwogen. In maart 2020 zei Premier Rutte nog dat het hoe dan ook een moeilijke tijd zou worden, maar dat ze ondernemers niet in de steek te laten.'|
Zie ook deze uitzending van RTL.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen vult aan: 'Nu het kabinet voornemens is de steunmaatregelen per 1 oktober te stoppen, laat het kabinet wel degelijk een hele groep ondernemers keihard vallen, dit is haast misdadig. Maar de steun ademt mee met de omzet, dus het kabinet hoeft niet bang te zijn dat alle ondernemers hiervan profiteren als de steunmaatregelen wel worden doorgezet. Ondernemers willen helemaal niet aan het overheidsinfuus hangen, die willen ondernemen. Alleen de ondernemingen die op dit moment nog niet voluit kunnen ondernemen – doordat de overheid beperkende maatregelen oplegt of zelfs verplichte sluiting – zullen hier aanspraak op maken.'

Waar zit het probleem nu nog?
Internationaal toerisme en internationaal zakelijk verkeer, congressen en events blijven uit en herstel daarvan wordt pas na 2022 substantieel. Daarom is het van belang dat de steun wordt voortgezet en is maatwerk noodzakelijk. Mensen houden de behoefte om te reizen en om gezelligheid in de horeca op te zoeken, al is het de vraag wanneer landen toerisme en reizen weer actief promoten, grootschalige evenementen en congressen weer zullen plaatsvinden en het binnenlandse consumentenvertrouwen toeneemt, aldus de KHN.

Resultaten KHN-Ledenenquête
Eind juli 2021 heeft KHN opnieuw een enquête onder haar leden gehouden om de economische situatie van ondernemers te peilen. Uit de resultaten blijkt dat maar 28 procent van de leden sinds juni zonder steun tot een positief bedrijfsresultaat kan komen. 39 procent heeft een negatief eigen vermogen, 40 procent heeft achterstanden belastingen en 26 procent heeft huurachterstand. De betalingsachterstanden van belastingen zijn met medianen van €19.000 tot €40.000, hotels €58.000 substantieel. Huurachterstanden komen daar nog bij met de medianen €7.000 tot €15.000 en €22.000 tot €29.000 onder vrije tijd en hotels. Dat zijn voor die horecabedrijven dramatische uitkomsten. Daarom blijft KHN zich hard maken voor steunmaatregelen.

'Wat KHN betreft is het heel simpel; als er gekozen wordt om de huidige maatregelen voorlopig te handhaven of maatregelen in te stellen en perspectief voor bepaalde sectoren of ondernemingen nog steeds uitblijft, dan moet het kabinet er in ieder geval voor zorgen dat horecaondernemers financieel niet de dupe zijn en dat ze ruimhartig worden gecompenseerd', aldus Willemsen.
(PvWK, foto: Andrea Piacquadio van Pexels)

 

Meer informatie over het KHN-standpunt staat hier.

 

 

 

 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken