Kindermarketing: vraagteken Bij JOGG

Kindermarketing: vraagteken Bij JOGG
 • Food-en-retail
 • 14 okt 2015 @ 15:51
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • MVOFood

Arjan Lubach heeft in het programma Zondag met Lubach de organisatie JOGG blootgelegd. JOGG staat voor 'Jongeren Op Gezond Gewicht' en beweert te werken aan het terugdringen van overgewicht bij kinderen. JOGG is een initiatief van de overheid, maar wordt inmiddels ook gefinancierd door bedrijven als Unilever, Campina, Nestlé en Coca-Cola. Dit leidt volgens Juglen Zwaan, gezondheidsblogger en foodcriticus, en Lubach tot misstanden.

Bekijk het VPRO-item bij Lubach hieronder (11 minuten en 11 sec).

'Nederland telt inmiddels meer dan een half miljoen kinderen met overgewicht. Omdat de overheid dat ook veel vindt, is het JOGG opgericht. Oud-politicus Paul Rosenmöller is voorzitter van deze stichting. Hij staat kennelijk toe, dat naast een overheidssubsidie van 2,4 miljoen, de stichting ook nog ruim 7 ton aan geld ontvangt van onder meer Unilever, Campina, Nestlé en Coca-Cola. Het binnenhalen van deze bedrijven is hetzelfde als een pyromaan hoofd maken van de brandweer of een drugsdealer betrekken bij de drugspreventie.

In het bestuur van het JOGG zit onder andere Philip den Ouden. Deze man geeft in een interview aan dat hij voor kindermarketing is. Ik vraag me af hoe zo iemand in het bestuur kan zitten van deze stichting? Het wordt nog gekker, want Den Ouden werkt sinds september 2004 voor de FNLI, oftewel de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Dit bedrijf vertegenwoordigt grote levensmiddelenmerken zoals Coca-Cola, Mars, Nestlé, Unilever en Nutricia. Wat dit bedrijf doet is lobbyen bij de politiek in Den Haag en Brussel.

Het blijkt dat het JOGG gevestigd is aan de Zeestraat 84 in Den Haag. Na een korte zoekopdracht bij Google wordt duidelijk dat dit het adres is van Schuttelaar & Partners, een reclame- en communicatiebureau. Schuttelaar & Partners heeft als grote klanten Unilever, Coca-Cola, De Ruyter en Mars.

Het groene vinkje
Het adres van Schuttelaar & Partners is tevens het adres van het ‘Ik kies bewust’-vinkje. Het vinkje is een keurmerk dat je vindt op veel zwaarbewerkte producten afkomstig van grote levensmiddelenbedrijven. Zo heb ik op Coca-Cola light een vinkje gezien, maar ook op pizza. Bij navraag vond de stichting dit terecht, want Coca-Cola gezoet met aspartaam vinden ze gezonder dan Cola met suiker, omdat het minder calorieën bevat. Ze vinden ook pizza met minder vette kaas een vinkje waard, want dat bevat minder calorieën dan een pizza met normale kaas. Het vinkje is naar mijn mening een leeg logo dat gekocht kan worden door geld op tafel te leggen. Nu we weten dat het adres van dit vinkje een reclamebureau is, beginnen we te begrijpen hoe de industrie in elkaar zit.

Kindermarketing
Unilever heeft jarenlang Blue Band smeerpakketten naar duizenden kinderdagverblijven gestuurd. Hierin zaten mesjes en margarine, zodat kinderen een “smeerdiploma” konden halen. Dat mocht natuurlijk niet ontbreken naast het veterstrik- of zwemdiploma. Andere schrijnende gevallen vind ik de vele gesponsorde sportdagen die het JOGG ook ondersteunt. Om kindersportdagen te promoten, die gecoördineerd worden door Jeugdland in Arnhem, krijgen alle basisschoolleerlingen in de buurt een vakantiepaspoort. Kinderen kunnen zo deelnemen aan sportactiviteiten. Maar wat schetst mijn verbazing? Op de achterkant van dit boekje kunnen de kinderen een bon uitknippen, zodat ze voor maar €3,- een Happy Meal bij McDonald's kunnen halen.

Schoolontbijt
Zowel het JOGG als het Voedingscentrum ondersteunen bovendien het Nationale Schoolontbijt. Het schoolontbijt bestaat uit gesponsorde voedingsmiddelen, die veelal afkomstig zijn uit de grote bedrijven. Deze producten zijn vaak zwaarbewerkt en die noem ik allesbehalve gezond. In mijn ogen heeft het JOGG geen bestaansrecht meer. Wat mij betreft mag de subsidiekraan per direct dicht.'

Juglen Zwaan
Gezondheidsblogger en foodcriticus
aHealthylife.nl  Gastblogger

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken