[column] McSchoon

[column] McSchoon
 • Food-en-retail
 • 12 mrt 2019 @ 11:32
 • 17433 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • FoodMVOMarketing

Al een lange tijd erger ik mij groen en geel aan het toenemend zwerfafval op straat, langs snelwegen en in de natuur. Vaak wel staat er op de verpakking een grote gele M van een wereldwijde fastfoodketen. Dat is bepaald geen goede marketing zou ik zeggen. Reden genoeg om eens de algemeen directeur aan te schrijven.

Waarop hij reageerde dat ze erg hun best doen om het zwerfafval tegen te gaan en het beste met ons milieu mee hebben. Waarop ik een journalist van de regionale krant wist te overtuigen en ineens de lokale vestiging voorpagina nieuws van de lokale katern was. Dat positief en negatief uitpakten! Lezers vonden het geweldig dat een medewerker van Pakistaanse komaf elke ochtend om 4:00 uur meters ver van de vestiging al het zwerfafval staat op te ruimen. Dat niet nodig zou moeten zijn als hun klanten van de McDrive hun afval in de prullenbak doen. Erger nog, mensen nemen hun huisvuil mee waardoor prullenbakken sneller volraken. Kortom dweilen met de kraan open!

Na lang bellen en mailen met provincie, gemeente en Rijkswaterstaat voor een plan van landelijke aanpak tegen zwerfvuil ben ik 2 jaar later als burgerinitiatief een bewustwordingscampagne tegen zwerfvuil voor de automobilist begonnen. Omdat het een van de grootste vervuilers is, blijk uit vele onderzoeken. Even je raampje open en je bent meteen je afval kwijt. Omdat mijn talent bestaat uit het openen van moeilijke deuren, is het verkrijgen van medewerking in dit initiatief relatief makkelijk. Onder andere twee voice-overs, een vormgever, transportbedrijven, reclamemasten, radiostations en pompstations werken al te graag mee aan de campagne. Grote bedrijven passen zelfs hun marketing aan op afval en zullen tijdens de campagne met ludieke of educatieve uitingen gaan komen.

Inmiddels heeft Mc Donalds Nederland mij uitgenodigd om te komen brainstormen voor een beter afvalbeleid. Zo mis ik momenteel een bord bij de uitrit van de McDrive dat erop wijst dat afval in de prullenbak hoort. Zij doen zelfs mee met de landelijke opschoondag op 23 maart, in diezelfde week start officieel mijn campagne. Ik hoop uiteindelijk dat Rijkswaterstaat de prioriteit naast verkeersveiligheid ook legt op het toenemend zwerfvuil.

Niels Aussems
pro actieve consument
___

REACTIE McDONALD's

Dag Niels,

Veel dank voor je initiatief, en ook ons is zwerfafval een doorn in het oog! Binnen McDonald’s staat dit thema dan ook hoog op de agenda. We werken samen met Nederland Schoon en diverse gemeenten om zwerfafval zoveel mogelijk te voorkomen en op te ruimen, en onze restaurants ruimen meermaals per dag op in een ruime straal om hun terrein. We zijn altijd op zoek naar manieren om dit nog beter en effectiever te doen, want er ligt nog steeds te veel op straat en in de berm! Eind maart doen we met alle restaurants mee met de Landelijke Opschoondag, om extra aandacht te vragen voor zwerfafval en hierover met buurtbewoners in gesprek te gaan. Ook de rest van het jaar zullen we nieuwe manieren testen om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen, en communicatie-uitingen horen hier zeker bij. Ondertussen werken we wereldwijd aan de vermindering en verduurzaming van verpakkingsmateriaal, zijn we launching partner van het Plastic Pact, en zijn we gestart met de nascheiding en recycling van het afval dat gasten bij ons weggooien.

Wij willen graag met je in gesprek over mogelijke andere ideeën op dit terrein. 

Hartelijke groet,

Eunice Koekkoek
Manager Corporate Communicatie
McDonald's Nederland B.V.


__op de foto: Niels Aussems. Foto bovenaan: credits Anderson Rangel / Unsplash

Gastblogger

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken