[big data] Jack Ma opgedoken

[big data] Jack Ma opgedoken
 • Online
 • 21 jan 2021 @ 11:16
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • OnlineBig data

Ma Yun, buiten de totalitaire republiek China beter bekend als mede-oprichter Jack Ma van de mega-webshop Alibaba Group, AliPay, de Ant Groep en AliExpress, is na een tijd van vermissing weer gesignaleerd. Hij zou heropgevoed zijn.

Zijn rijkdom -multimiljardair- was al jaren opvallend. Zeker in China, een totalitaire centraal geleide economie, waarvan de wrange vruchten momenteel te zien zijn in de journalistiek sterke VPRO-serie van Ruben Terlou. Ook in de laatste dagen van het regime Trump werd deze week de Chinese politiek versus de Oeigoeren gehekeld, een beleid dat de nieuwe president Joe Biden waarschijnlijk overneemt. In alle commotie rond corona en andere misdragingen zou je haast vergeten wat China momenteel aan cultuurvernietiging doet in Tibet.

Kritiekloze bewondering
Toch zijn er verschillende vakgenoten die lyrisch zijn over de retailprestaties van China en vooral de digitalisering daarvan. Hoe de successen tot stand komen en vormen van onderwerping en slavernij die daarbij horen, doen blijkbaar niet ter zake. Jack Ma's Alibaba past mooi in dit rijtje van succes stories. Voor de centrale Partij kreeg Ma echter toch een iets te grote mond, dus verdween hij ineens van het toneel. Ma is deze week voor het eerst in twee maanden tijd weer in het openbaar verschenen. Woensdag dook hij volgens persbureau Bloomberg op bij een online conferentie voor onderwijzers. Over zijn afwezigheid werd veel gespeculeerd.

Totalitaire digitalisering
De extravagante ondernemer uitte regelmatig kritiek op het economische beleid van de Chinese president Xi Jinping, bevestigt Nu.nl: 'Ma, met een vermogen van 50 miljard dollar een van de rijkste mannen van China, verscheen eind oktober voor het laatst in het openbaar tijdens een toespraak in Sjanghai. Daarin was hij erg kritisch op het Chinese bankensysteem en pleitte hij voor hervormingen. Naar aanleiding van die toespraak volgden al repercussies: de beursgang van zijn bedrijf Ant Group, bekend van de app Alipay, werd uitgesteld en de regering stelde in december een mededingingsonderzoek in. Hiermee werd de grootste beursgang aller tijden tegengehouden.'

Hij is 'terug'
Volgens betrouwbare bronnen is hij in een heropvoedingskamp door vazallen van Jinping tot 'ander gedrag' gedwongen en zou hij nu een toontje lager zingen. Daarbij zou zijn vermogen van omgerekend zo'n 41 miljard euro niet langer geheel aan Ma gekoppeld zijn. De blinde bewondering voor de totalitaire en kolonialiserende (zie Terlou, zie ook Hong Kong) Chinese digitale economie blijkt een nieuwe zwarte keerzijde te hebben: all animals are equal but some are more equal than others. Zelfs als je er denkt miljardair te zijn. Bekijk hier de comeback van online marketeer Jack Ma.
(PvWK, cartooncredit: 愚木混株 voor Pixabay)Beeld uit recente call met Jack Ma (bron: https://tm.zjol.com.cn)

Hieronder: Jack Ma live op het World Economic Forum in 2019Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken