DOSSIER UURTJE FACTUURTJE Marketeers op stelling: 'Ik loop leeg op mijn bureau'
- Bureaus
- 25 apr 2023 @ 08:00
- Link
-
Nanny Kuilboer
Redacteur
BBP Media - MarketingTribune - Marketing
- 25 apr 2023 @ 08:00
- Nanny Kuilboer
Een Dossier in het kader van het aloude adagium ‘uurtje factuurtje’ - al dan niet geschreven met een vork - vraagt om een stelling als een knuppel in het hoenderhok. De redactie verwachtte een volmondig nee, maar de antwoorden bleken toch iets genuanceerder. Oké, N=3, maar er blijken nog urenfabrieken te bestaan.
Vlnr Rob Revet, Saskia IJszenga, Sandra Arkesteijn
Rob Revet
Consultant bij Mark Stronger
‘Veel budget gaat verloren door zwakke briefing en aansturing van bureaus’
Goed advies en sterke creatie kosten geld. Dat is niet erg, mits dit sterkere bedrijfsresultaten oplevert. Loop je leeg op je bureau, dan gaat er dus iets mis. Het is dan makkelijk om te wijzen naar hoge bureautarieven of tegenvallende kwaliteit van geleverde diensten, maar marketeers zijn zelf ook verantwoordelijk. Wat leg je bijvoorbeeld wel bij je bureau neer en wat niet? Uit de Nationale Marketing Benchmark weten we dat bijna zeven op de tien marketeers de regie op marketing en merk overlaten aan een bureau. Daar hangt een prijskaartje aan en dan gaat het niet alleen om vergoeding van bureau-uren. Ook zijn de bedrijfsresultaten minder sterk bij bedrijven die dit doen. Daarnaast leiden zwakke briefing en aansturing van bureaus nogal eens tot oplopende kosten. BetterBriefs deed hier onderzoek naar. Hieruit bleek dat de meeste bureaubriefings te weinig richting, duidelijkheid en inspiratie geven. Na briefing is daarom aanscherping nodig, wat tot extra kosten leidt. Volgens de onderzoekers gaat zo een derde van het marketingbudget verloren. Wie leegloopt op zijn bureau moet daarom niet alleen zijn bureau aanspreken, maar ook kritisch in de spiegel kijken. Hebben we het zelf allemaal wel strak genoeg geregeld? Vaak is daar ook veel te winnen.
Sandra Arkesteijn SMP
Marketingprofessional
Geen tijd, geen talent
Een simpele kijk op deze stelling over marktwerking langs drie aspecten:
- De perceptie van of iets duur is, hangt onder andere af van wat er in je portemonnee zit. Dus hoeveel budget heb jij van je directie mee gekregen en wat moet je daar mee bereiken? Is die spanne reëel? Wil men voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en moet jij ervoor zorgen dat het niet meer dan een dubbeltje wordt? Scherp dan je onderhandelingstactieken maar aan en reken er op dat elke bestede minuut op de weegschaal komt te liggen.
- In welke mate ben je afhankelijk van degene die het levert. Bij grote organisaties zijn marketeers eerder projectmanagers dan creatievelingen met kennis van één of meerdere onderdelen van marketingspecialisaties. Dan ben je dus afhankelijk van bureaus om creativiteit of specialisaties in te kopen en moet je ze niet als out of pocket-budget beschouwen, maar als onderdeel van je flexibele schil.
- En als laatste het punt van reciprociteit: wat je geeft dat krijg je terug. Als je investeert in de relatie en hen daarin houvast kunt geven voor langere termijn, je waardering toont door bijvoorbeeld hen ook een kerstgeschenk te geven en ze niet tot op het bot uitwringt, dan is er genoeg ruimte tussen de ‘factuurtjes’ om een paar ‘uurtjes’ te sparren is mijn ervaring.
Saskia IJszenga RM/EMP
Interim Manager en Directeur op het gebied van strategie, marketing, communicatie en online
Eens
Als marketeer herken ik de frustratie wanneer bureaus vooral een urenfabriek blijken te zijn. Wanneer ze te sterk afhankelijk zijn van de productie en dus veel uren willen schrijven, kan dit inboeten op de scherpte en de kwaliteit van het werk. Dit zie je ontstaan wanneer communicatiestrategie, productie en media onder een dak zitten. Wanneer zo'n bureau gefocust is op omzet, gaan ze veel verschillende communicatiemiddelen en media voorstellen. Ik geloof in het uit elkaar halen van communicatiestrategie, productie en media. Dit vraagt om transparante en oprechte samenwerking, waarbij we elkaar de omzet en marge gunnen die bijdragen aan het succes van een project. Goed werk moet beloond worden en waardevolle ideeën verdienen investeringen. Een slim idee kan immers miljoenen waard zijn. Als marketeer wil ik investeren in een heldere communicatiestrategie, goede productie en passende media, maar wel op mijn eigen voorwaarden en met een bureau dat transparant en oprecht met me samenwerkt.
Dit artikel is onderdeel van ons Dossier Uurtje Factuurtje en verscheen eerder in MarketingTribune 05, 2023.
Lees ook: Onder het miljoen doe je niet mee aan het grote marketingspel
-
Nanny Kuilboer
- Werkt bij: BBP Media - MarketingTribune
- Functie: Redacteur
- Website:https://www.marketingtribune.nl/
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Meest gelezen
- PwC lanceert nieuwe merkidentiteit en campagne
- AI brengt James Parkinson tot leven
- Volkswagen kiest voor DC social: 'Van automerk naar love brand'
- EY zet in nieuwe campagne menselijke kant leiderschap centraal
- Branded content zonder verhaal is gewoon ruis
- Branded content werkt pas echt als het hoofd én hart raakt
Laatste Nieuws
- Zonnebankmaker JK Group lanceert... 02-05-2025
- Goud voor 'Stukje van mij' van KPN... 02-05-2025
- Monks zijn wereldwijd B Corp... 01-05-2025
- Museumkaart kiest Act Agency voor... 01-05-2025
- Vinted viert tweedehands met 'New... 30-04-2025
- AI brengt James Parkinson tot leven30-04-2025
MarketingTribune Events
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day
De nieuwste selectie whitepapers
- Qualifio marketingkalender 2025
- Bereik je klant via WhatsApp - nog vóór ze jou nodig hebben
- Building a Data Platform for Analytics & Activation
- 40 pagina's vol online groeikracht
- Alles wat je moet weten over Distributed Order Management