Blije Kip Buitenei van Van Beek wint Eierverpakkingstest BNO NEXTpack

Blije Kip Buitenei van Van Beek wint Eierverpakkingstest BNO NEXTpack
 • Design
 • 15 apr 2017 @ 09:45
 • Link
 • Redactie Design
  Redactie Design

  Redactie
  MarketingTribune
 • Packaging design

Eierverpakkingen zijn een uitdagende categorie omdat huismerken de toon zetten en veel verpakkingen op elkaar lijken. Het getuigt van lef om je in deze klassieke categorie te onderscheiden. De jury van de 'Eierverpakkingstest' van BNO NEXTpack heeft gekozen voor Blije Kip Buitenei van Van Beek. Dan weet u welk eitje vanmiddag nog even te scoren.

De kunst van een goede verpakking is dat hij opvalt in het winkelschap en direct een positief gevoel geeft bij het product dat erin zit. De NEXTpack-jury heeft zich gebogen over twaalf verschillende eierverpakkingen. Die zijn beoordeeld op de criteria schapwaarde en handwaarde (hoe scoren ze in het winkelschap en als de consument ze beetpakt?), onderscheidend vermogen, verpakkingsvorm en eerlijkheid. Dat laatste criterium is speciaal gekozen voor deze specifieke test, omdat veel consumenten zich afvragen wat de herkomst is van de eieren die men koopt. De uitkomst van de test is als volgt:

Top-5 van Eierverpakkingstest 2017 (in het kader van Pasen)

1.     Blije Kip Buitenei (Van Beek)

2.     Gijs Vrije Uitloop (Streekselecties)

3.     Albert Heijn (Rondeeleieren)

4.     Hema (Biologische eieren)

5.     Albert Heijn (scharreleieren)

Blije Kip Buitenei (Van Beek)

Winnaar Blije Kip valt op omdat de ontwerpers echt hun nek hebben uitgestoken als het gaat om merkbouwen. Dat is bijzonder in deze categorie die totaal wordt gedomineerd door private labels, aldus de jury. Er is duidelijk geïnvesteerd in de embossing. De reliëfdruk vestigt extra  aandacht op het product (in dit geval het 'Buitenei', maar ook de biologische eierdoos is op eenzelfde wijze gefabriceerd), alsmede op het label van de Gebroeders Van Beek ('sinds 1923'). Ook kleinere elementen worden uitgelicht, zoals een zoemend bijtje en natuurlijk het Beter Leven-logo. De verpakking vertelt een helder verhaal en wekt veel sympathie.


Gijs Vrije Uitloop (Streekselecties)

Runner-up Gijs ('het vriendelijkste ei van Nederland') wekt net als de winnaar sympathie en vertrouwen met aansprekende elementen op de verpakking die het eigen merk versterken. Deze eierdoos heeft volgens de jury niet gewonnen omdat hij 'net iets minder merk toont' dan Blije Kip. Gijs is wat bescheidener, fluistert als het ware het merkverhaal zonder zijn stem te verheffen. Iets meer contrast zou dit ontwerp nog sterker maken, aldus de jury.

Albert Heijn (Rondeeleieren)

De verpakking die er qua vorm het meest uitspringt zijn de Rondeeleieren van Albert Heijn. Net zoals deze kippen zich bevinden in een ronde stal, zo liggen deze eieren (zeven, geen zes) in een ronde doos. De afwijkende vorm heeft natuurlijk ook direct invloed op de schapwaarde. Kanttekening is hooguit dat het etiket grafisch niet heel verrassend is uitgewerkt. Ook scoort deze verpakking minder hoog op het criterium 'eerlijkheid', omdat de duurzame claim niet met nadruk wordt verbeeld.

Hema (Biologische eieren)

Dit sympathieke design ademt een boerderij-gevoel en is ook 'écht Hema'. Met leuke knipoogjes, zoals kippen in de vorm van eieren en de 'o' van 'biologisch' die als een graankorrel verdwijnt in een kippensnavel. De verpakking heeft niet echt schapwaarde, maar dat hoeft ook niet in een winkel die alleen eigen merken verkoopt.

Albert Heijn (scharreleieren)

De scharreleieren van Albert Heijn vallen op omdat er geen gebruik is gemaakt van een apart etiket. Alles is gedrukt op de eierdoos, met als steunkleuren groen en blauw. Dit geeft het geheel een eerlijke en oprechte uitstraling. Het ontwerp is simpel en klassiek, doet wat het moet doen.

Andere beoordeelde eierverpakkingen waren van Lidl (Frank & Jan), Jumbo (biologische eieren), Zorgboerderij Wienes (eveneens voor Jumbo), Aldi (Mama Nature), Plus (vrije uitloop), Natuurfarm De Boed en Ekoplaza.


Durf dingen anders te doen!

‘Eierverpakkingen zouden best wat meer een spannende categorie mogen zijn’, constateert de NEXTpack-jury. ‘De top-3 springt er uit door dingen anders te durven doen. Daarom roepen wij als jury het vak op om meer bijzondere ontwerpen te maken voor eierverpakkingen. In het buitenland gebeurt dat geregeld, dat waarom niet ook hier?’

De jury van de 'Eierverpakkingstest' bestond uit de BNO NEXTpack-leden Mark Assies (Flex/Design), Pieter Steenaert (Brum Design), Robert Stakenburg (ProudDesign) en Edwin Visser (SoGood).

Redactie Design

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken