Fysieke winkels blijven basis Peek&Cloppenburg

Fysieke winkels blijven basis Peek&Cloppenburg
  • Food-en-retail
  • 12 dec 2018 @ 12:44
  • Link
  • Hugo Schrameyer
    Hugo Schrameyer

    journalist en redactie-adviseur
    MarketingTribune
  • Winkelen

Ooit telde Peek&Cloppenburg zestig Nederlandse winkels, na vele reorganisaties zijn er drie van over. Fysieke vestigingen blijven niettemin de basis van P&C, die zijn investeringen in e-commerce wil vergroten.

Tal van generaties zijn opgegroeid met Peek&Cloppenburg, dat anno 1869 werd opgericht door de Duitse kooplieden Johann Peek en Heinrich Cloppenburg. Misschien een beetje op de achtergrond geraakt, maar de keten overkwam bijna hetzelfde lot als Vroom & Dreesmann. Bijna, dat wil zeggen dat de keten niet failliet ging, maar wel stevig werd afgeroomd. De keten heeft nu nog vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In België bestaat er nog één vestiging, in Antwerpen, terwijl de winkel in Wijnegem afgelopen zomer dicht ging.

Mastodont

De oude mastodont krijgt het hier dus behoorlijk voor zijn kiezen. En terwijl ook op de Duitse thuismarkt (P&C is een Duits bedrijf tegenwoordig) de omzet stagneert, groeit die in Oost-Europa juist met dubbele cijfers, bleek uit een recente mededeling over de jaarcijfers. Om die groei vast te houden, en daar waar mogelijk een extra impuls te geven, worden er nieuwe maatregelen genomen. Fysieke winkels blijven de hoofdrol spelen.

‘Peek & Cloppenburg vindt fysieke winkels onmisbaar voor consumenten, omdat niets een persoonlijke en competente service kan vervangen’, aldus het bedrijf in een verklaring. Toch zijn er wijzigingen noodzakelijk, vooral omdat de verwachtingen in grotere vestigingen tegenvallen. Zo wil het bedrijf grotere winkels downsizen, wordt er nagedacht over onderverhuur en de mogelijkheid van pop up-vestigingen voor meerdere (branchevreemde) segmenten. Ook wil de organisatie kijken naar productiever gebruik van de ruimte.

Digitalisering

Niet alleen de revitalisering van fysieke winkels speelt een rol in de toekomstplannen, dat geldt ook voor de digitale koers van bedrijf. Naast de bestaande webshops in Duitsland, Oostenrijk en Polen wil het bedrijf  “in de nabije toekomst” een webshop openen voor Nederland. De webwinkel van de op mannen gerichte dochterformule Anson’s gaat op de schop, terwijl het bedrijf verder wil investeren in zijn IT-platformen.

(Foto: Wikimedia Commons)

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken