VVD'er Dekker moet Mediawet opnieuw uitstellen

VVD'er Dekker moet Mediawet opnieuw uitstellen
 • Media
 • 3 feb 2016 @ 00:30
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • TelevisiePolitiekMedia

De worsteling van VVD-staatssecretaris Sander Dekker met de nieuwe Mediawet blijft maar voortduren. De politieke soap kreeg ditmaal een onverwacht open einde in de Eerste Kamer, die de bewindsman opdroeg om zijn vele mondelinge toezeggingen eerst op schrift te stellen. Begin maart praat de senaat opnieuw over het wetsvoorstel. Door deze tegenvaller loopt invoering van de Mediawet opnieuw vertraging op.

In december slaagde Dekker er ook al niet in de twijfels in de senaat weg te nemen. Veel partijen vragen zich af of het goed is om de macht van de publieke omroepen in te perken ten koste van bestuursorgaan NPO, die een meer sturende rol krijgt. 

VVD-vriendjes aan de macht

De discussie over de aansturing van de Nederlandse Publieke Omroep is verhevigd door ophef over politieke benoemingen in de Raad van Toezicht, waar VVD'er Dekker onder meer zijn partijgenoot Bruno Bruins benoemde. Vrijwel alle partijen bekritiseerde hem hierop, omdat het de schijn wekt van partijdigheid en politieke inmenging. 

Dekker beloofde dinsdag dat de politiek voortaan terughoudender en transparanter zal omgaan met benoemingen bij de publieke omroep. Wat hem betreft hoeft zijn opvolger niet meer in te stemmen met de aanstelling van leden van de raad van ­bestuur van de NPO. Dat wil hij overlaten aan de raad van ­toezicht. Maar ja, die heeft hij zojuist zelf benoemd. 

Regionale Publieke Omroep wankelt

Een andere toezegging van Dekker betrof de regionale omroepen: die zullen volgens hem niet de dupe worden van de uitgestelde Mediawet. Wel dreigde hij dat de Regionale Publieke Omroep (RPO) er niet komt als de Mediawet definitief sneuvelt. 

De Mediawet kreeg in de Tweede Kamer steun van onder meer D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks. In de senaat (waar de coalitie VVD-PvdA geen meerderheid heeft) lijken onder meer CDA, SP en de PVV tegen te gaan stemmen.

Logisch dus dat Dekker andere partijen moet paaien. Dat werd opzichtig duidelijk toen de liberale bewindsman bereidwillig reageerde op een SGP-pleidooi voor een soort reclame-Kijkwijzer, waarmee de streng-christelijke partijen 'foute' commercials (zoals van Second Love) van de buis wil weren. Hoezo geen verdere politieke inmenging?Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken