Bol.com populairste marktplaats

Bol.com populairste marktplaats
 • Online
 • 30 jul 2019 @ 10:41
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Onderzoek

De Nederlandse consument vindt dat Bol.com in vergelijking met andere marktplaatsen het beste bij hem past en vertrouwt Bol.com het meest. Amazon is bij de Nederlander het minst in trek.

Dat blijkt uit de MarketPlace Monitor van Maze-One in samenwerking met Marketing Research & Analytics Bureau MeMo2. Maze-One en MeMo2 onderzochten de bekendheid en populariteit van de vijf ecommerce marktplaatsen AliExpress, Amazon, Bol.com, Coolblue en Wish.

bol.com spreekt Nederlanders het meest aan in vergelijking met onder meer Amazon, Coolblue of Wish

Tweederde van de Nederlandse consumenten vindt bol.com het meest aansprekend. De grote bekendheid van Bol.com maakt het platform het meest geliefd. Daarnaast geniet bol.com het meeste vertrouwen als het gaat om de bezorging van het bestelde pakketje. Bij Coolblue ligt de bekendheid en het vertrouwen lager, maar het eveneens Nederlandse platform staat wel op een tweede plaats.

Amazon te duur

Gemiddeld Nederland denkt overigens op AliExpress de laagste prijzen te vinden. Amazon is niet alleen het minst bekend en populair bij de Nederlandse consument, hij vindt het platform ook te duur. Dat is opvallend omdat uit verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat Amazon juist een stuk goedkoper is. Een recent onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat het zinvol is om op Amazon.de te bestellen, omdat de meeste producten er goedkoper zijn. Zeker in de categorie persoonlijke verzorging, huishoudelijke producten en baby & kind.

Mogelijk komt de perceptie van hoge prijzen op Amazon omdat de Amerikaanse marktplaats geen officiële Nederlandse site heeft en de Nederlandse consument zijn aankopen moet doen via de Duitse site Amazon.de.

Amazon wordt dominant

Toch kan Nederland volgens Maze-One straks niet meer om Amazon heen. Volgens een studie van ING gaat Nederland binnen enkele jaren de kant op van de Verenigde Staten en Duitsland, waar Amazon de markt overheerst. Rond 2025 zal Amazon naar schatting zo'n 30 tot 40 procent van de omzet in Nederland kunnen claimen, verwacht ING.

De MarketPlace Monitor van Maze-One en MeMo2 is een driemaandelijks onderzoek naar de stand van zaken rond de marktplaatsen.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken