Tieners lezen meer, fysiek boek populairder

Tieners lezen meer, fysiek boek populairder
 • Algemeen
 • 21 apr 2022 @ 08:36
 • Link
 • Michiel van Zaane
  Michiel van Zaane

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Geen tag

Tieners zijn de afgelopen twee jaar, tijdens de pandemie, meer gaan lezen. En lezers hebben een sterke voorkeur voor een fysiek boek in plaats van een e-reader of luisterboek. Dat blijkt uit het GoStudent Wereld Boeken Dag onderzoek.

In het kader van Wereld Boeken Dag op 23 april 2022 besloot GoStudent een onderzoek uit te laten voeren onder tieners in zevenlanden (Duitsland, Spanje, Italië, Mexico, Turkije, Griekenland en Nederland) om zo te achterhalen welke rol boeken momenteel spelen in het leven van kinderen. Eerder onderzoek van de online bijlesaanbieder wees uit dat de favoriete hobby’s van Nederlandse kinderen voornamelijk bestaan uit Netflixen, gamen en social media.

Tweede plaats voor Nederland
Met de opkomst van mobiele telefoons en video games, vreesden velen voor het leesgedrag van de jeugd. Maar onderzoek wijst uit dat er toch nog redelijk goed gelezen wordt in ons land. Gemiddeld lezen Nederlandse kinderen 16 boeken per jaar en we staan hiermee op de tweede plek van landen waar het meest gelezen wordt. In Turkije wordt het meest gelezen, daar lezen kinderen gemiddeld 25 boeken per jaar. Scholen spelen een belangrijke rol in het leesgedrag van tieners, een derde van de ondervraagden geeft aan dat de helft van de boeken die zij lezen wordt voorgeschreven door school.

Jeugdklassieker
15 jaar na het verschijnen van het eerste Harry Potter boek is deze boekenreeks nog steeds razend populair. Niet alleen in Nederland, maar in alle deelnemende landen blijkt dit het lievelingsboek van vele tieners te zijn. J.K. Rowling, de favoriete schrijver van tieners in Nederland, wordt op de voet gevolgd door de Nederlandse Carry Slee en de Amerikaanse Jeff Kinney. Deze laatste is verantwoordelijk voor de populaire boekenreeks Het leven van een Loser. Op de derde plek staat de boekenreeks Dagboek van een Muts.

Dat bovengenoemde boeken favoriet zijn komt niet geheel als een verrassing: 67% van de Nederlandse tieners leest het liefst een boek in het genre avontuur/fantasie. 42% leest het liefst een stripboek. Met beide een score van slechts 7% zijn biografieën en korte romans het minst populair onder tieners.

Invloed pandemie op leesgedrag
De beperkingen van de pandemie van de afgelopen twee jaar heeft onder meer lezen een stuk populairder gemaakt: 46% van de ondervraagde tieners in Nederland geeft aan het afgelopen jaar meer te hebben gelezen. 70% leest het liefst voor het slapen gaan en 87% prefereert een fysiek boek nog altijd boven een Kindle (3%) of luisterboek (2%). Een opvallend detail gezien het digitale tijdperk waarin we leven.

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken