[branded content] In Nederland is een maaltijd niet voor iedereen vanzelfsprekend
- 29 mrt 2023 @ 05:56
- Sales
Een lege koelkast. Weer zonder een warme maaltijd naar bed. Voor ruim 400.000 mensen in Nederland is dit de dagelijkse realiteit. Door de inflatie en stijgende vaste lasten blijft er bij veel mensen te weinig geld over voor een behoorlijke maaltijd. Het Rode Kruis ziet dan ook de vraag om voedselhulp verder stijgen.
Steeds meer mensen in Nederland hebben niet genoeg geld om voldoende en voedzaam eten te kopen voor zichzelf en hun gezin. Naar schatting zitten er momenteel zo’n 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood. Het Rode Kruis verwacht dat dit de aankomende tijd alleen maar toeneemt. De organisatie wil haar voedselhulp daarom het komende jaar verder opschalen.
‘Niemand zou zich zorgen mogen maken over voldoende eten’
Er zijn in Nederland vele initiatieven die mensen in voedselnood helpen, maar lang niet iedereen ontvangt de nodige hulp. Sommige mensen komen niet in aanmerking voor hulp, omdat zij een paar euro te veel verdienen. Door de stijgende kosten zijn zij wel in geldnood. Andere mensen staan op een wachtlijst, of hebben door een taalbarrière of schaamte de weg naar hulp nog niet gevonden. Het Rode Kruis biedt voedselhulp in Nederland aan mensen die niet in aanmerking komen voor andere hulp. Die hulp bestaat uit het uitdelen van boodschappenkaarten en ontbijttassen.
Heleen den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederlandse Rode Kruis: “In een welvarend land als Nederland zou niemand zich zorgen mogen maken over voldoende eten. Toch horen wij elke dag van mensen dat ze maaltijden moeten overslaan. Ook horen we dat ouders zelf niet eten om te zorgen dat hun kind dat wel kan. Mensen ervaren groente en fruit als onbereikbare luxe. Een vrouw vertelde me dat ze de hele week alleen pannenkoeken eet. En dat ze haar kind geen lunchtrommel mee kan geven naar school.”
Zelf de regie in handen
Met een boodschappenkaart kunnen mensen zelf kopen wat ze nodig hebben. Gewoon, in de supermarkt. Want hoe handig is het om brood te krijgen als je een glutenallergie hebt? Ook als je het zelf niet redt, is het prettig om de regie te houden over wat je eet. De boodschappenkaarten bieden die regie. July (35) is alleenstaande moeder van vier kinderen. “Door de energiecrisis is mijn energierekening opeens 500 euro per maand. Al met al houd ik 20 euro per week over voor de boodschappen. Dat je bij alles in de winkel moet kijken wat het kost en of je het kunt betalen, is echt verschrikkelijk. Daarom ben ik heel blij met de boodschappenkaarten. Die geven mij een heleboel rust.”
Met een lege maag naar school
Een tweede manier waarop het Rode Kruis voedselhulp biedt is middels ontbijttassen. Een goed ontbijt is een belangrijke start van de dag. In zo’n ontbijttas zitten ingrediënten voor zeven gezonde ontbijtjes. Daarnaast wordt gekeken welke hulp er op de lange termijn nodig is om gezinnen verder te helpen. Inmiddels worden er maandelijks in Friesland, Utrecht, Noord-Holland en Twente zo’n 7000 gezinnen geholpen met een ontbijttas.
Samen met lokale partners
De voedselhulp van het Rode Kruis wordt geboden via ruim 70 lokale partners. Dat zijn bijvoorbeeld kleine stichtingen en organisaties, die de wijk en de mensen goed kennen. Een voorbeeld daarvan is de stichting Samen Sterk in Amsterdam. Initiatiefneemsters Darifa en Nora delen daar maaltijden uit aan mensen die geen geld hebben voor boodschappen. Door de ondersteuning van het Rode Kruis kunnen ze nu naast maaltijden ook boodschappenkaarten uitdelen: “De boodschappenkaarten zijn heel belangrijk”, vertelt Darifa. “Dankzij de kaarten kunnen mensen gezond eten op tafel zetten en shampoo of andere verzorgingsproducten kopen.”
“Het is geweldig om te zien hoe we door onze krachten te bundelen, onze gezamenlijke en maatschappelijke missie werkelijkheid is geworden. Elke dag zorgen wij er samen voor dat mensen waar een maaltijd niet vanzelfsprekend is een warme maaltijd krijgen. Het is bijzonder om daaraan bij te mogen dragen en daar ben ik trots op!” aldus Martijn Versteegh, Manager Beter Eten Albert Heijn
Opschalen met hulp van bedrijven
Het Rode Kruis heeft het afgelopen jaar zo’n 20.000 mensen bereikt met voedselhulp en wil haar hulp graag verder opschalen. Het bedrijfsleven speelt daar een belangrijke rol in. “Het geven van voedselhulp in Nederland blijft de komende periode nodig. Dat kunnen we niet alleen. Gelukkig kunnen we dankzij onze huidige partners uit het bedrijfsleven al mooie stappen maken in onze hulpverlening. Dat gebeurt op verschillende manieren. Van productdonaties en consumentencampagnes tot directe giften en acties met medewerkers. De nood is echter zo groot dat we graag met meer bedrijven samenwerken. We begrijpen dat veel bedrijven onze waarden delen en een verschil willen maken, maar vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Wij komen graag in contact met die bedrijven. Zodat we samen onze doelen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen bereiken.’’ Aldus Peter-Eric Verstegen, Manager Corporate Partnerships.
Benieuwd naar de mogelijkheden van zakelijk samenwerken met het Rode Kruis?
-
Sales
- Werkt bij: BBP Media
- Functie:
- Website:
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Hema ziet grote kansen in retailmedia: 'We staan pas aan het...
- Retailmedia: 'Stel de klantreis open voor adverteerders'
- Drie finalisten SAN New Kids on the Block 2024
- Creativiteit onder druk door zwakke inzichten
- Shortlist SAN ABC Accenten 2024 bekend
- Vrije Academie opent Wunderkammer met Darwin, Sinke & Van...
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
MarketingTribune Events
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day
De nieuwste selectie whitepapers
- Qualifio marketingkalender 2025
- Bereik je klant via WhatsApp - nog vóór ze jou nodig hebben
- Building a Data Platform for Analytics & Activation
- 40 pagina's vol online groeikracht
- Alles wat je moet weten over Distributed Order Management