Rijksoverheid lanceert 'Puur rookvrij'-campagne

Rijksoverheid lanceert 'Puur rookvrij'-campagne
 • Bureaus
 • 29 okt 2020 @ 08:01
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • Campagnes

De Rijksoverheid lanceert sinds 2011 een nieuwe landelijke tv-campagne waarin rokers worden opgeroepen te stoppen. De campagne, ontwikkeld door reclamebureau Roorda, betreft een afspraak in het Nationaal Preventieakkoord, dat streeft naar een rookvrije generatie in 2040.

Beeld: still uit campagnefilm.

De campagne moet rokers aanzetten tot 'een serieuze stoppoging', net zo lang tot ze definitief gestopt zijn. In de campagne wordt gefocust op de positieve kanten van stoppen met roken en worden rokers geïnspireerd na te denken over hun leven als niet-roker. Dat wil zeggen: een leven met minder stress, een betere conditie, een mooiere huid, een schoner gebit en ga zo maar door.

Paul Blokhuis, staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zegt: 'Veel rokers denken aan stoppen. Met deze nieuwe campagne willen we hen de hand reiken om dat ook voor elkaar te krijgen. Positieve motivatie staat centraal in de campagne, net als veel begrip over hoe moeilijk het kan zijn en welke hulplijnen je kunt inschakelen. Ik ben blij dat deze positieve en inspirerende campagne er nu is. Ik hoop dat miljoenen mensen in Nederland die roken zich hiermee extra gesteund voelen om te stoppen.'

Joeri Jansen, creatief directeur van Roorda, zegt: 'Stoppen met roken kost moeite, maar levert ook veel op. Die realiteit verbeelden we in de campagne. We maken het lijden, maar ook de verlossing niet mooier dan het is. De opluchting en bevrijding van een succesvolle stoppoging hebben we subtiel in de campagnefilm verwerkt, die begint in 4x3-formaat. Als de stopper uit de tunnel fiets en opgelucht adem haalt, verandert het beeldformaat in 16x9. De campagne staat voor een teug frisse lucht, voor zuiver en gezonder leven, vrij van verslaving. Weer helemaal jezelf zijn.'

De nieuwe website puurrookvrij.nl helpt rokers met het plannen van een stopdatum en laat zien wat er met hun lichaam gebeurt. Ook wordt gewezen op mogelijkheden voor begeleiding, zoals hulp van zorgprofessionals, gesprekken met coaches of groepstherapie. Voor praktische handvatten wordt doorverwezen naar ikstopnu.nl. De campagne start na 'Stoptober' (oktober) en heeft een looptijd van een paar jaar.

De campagnefilm is hier te bekijken.

Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken