TikTok labelt door AI gemaakte content

TikTok labelt door AI gemaakte content
 • Online
 • 10 mei 2024 @ 13:30
 • Link
 • Michiel van Zaane
  Michiel van Zaane

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Geen tag

Vanaf 10 mei 2024 labelt TikTok automatisch AI gegenereerde content, wanneer deze wordt geüpload van andere platforms. Het platform werkt hiervoor samen met de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA).

Door AI gemaakte content kan kijkers in verwarring brengen of misleiden als ze niet weten dat de content door AI gegenereerd is. Het toevoegen van een label helpt bij het verduidelijken van de context. TikTok labelt al langere tijd content die is gemaakt met TikTok AI-effecten. Dat label wordt nu uitgebreid naar content die met hulp van AI is gemaakt door andere platforms. Dat gebeurt met de functie content referenties. Dit is een technologie ontwikkeld door de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA). Content referenties voegen extra informatie toe aan de inhoud, waardoor TikTok AIGC direct kunnen herkennen en labelen. Deze functie komt in de komende weken wereldwijd beschikbaar voor alle gebruikers.

In de komende maanden voegt het platform ook content referenties aan TikTok content die zichtbaar blijft als het bestand wordt gedownload. Dat betekent dat iedereen de Verify-tool van C2PA kan gebruiken om AIGC die op TikTok is gemaakt te herkennen, en zelfs kan leren wanneer, waar en hoe de inhoud is gemaakt of bewerkt. Andere platforms die content referenties overnemen, kunnen deze automatisch labelen.

Om het gebruik van content referenties binnen onze industrie aan te moedigen, sluit TikTok zich aan bij het door Adobe geleide Content Authenticity Initiative (CAI).

Hoewel experts AIGC-labeling breed aanbevelen om verantwoordelijke content te ondersteunen, waarschuwen ze ook dat dit soort labels kijkers kunnen verwarren wanneer zij geen context hebben over wat ze betekenen. Daarom heeft TikTok in samenwerking met experts 'mediawijsheidcampagnes' ontwikkeld, die gebruikers helpen AIGC en desinformatie te herkennen en kritisch te bekijken. In samenwerking met MediaWise, een programma van het Poynter Institute, wordt de nieuwe Safety Center-pagina over desinformatie bijgewerkt met video's, die meer uitleg geven over AIGC-labels en helpen met vaardigheden in mediawijsheid.

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken