Game of Thrones - 5 gouden regels om je doel te bereiken in een competitieve wereld

  • Bureaus
  • 15 jun 2015 @ 08:11
  • Link
  • Gérard Ghazarian
    Gérard Ghazarian

    CEO
    Candid Group
  • Mediabureau

Al drie jaar ben ik een vaste kijker van de serie Game of Thrones. Ik heb er zelfs speciaal een abonnement op HBO voor genomen. Op maandagavond zit ik steevast voor de buis en probeer, met mijn eigen theorieën, de wondere wereld van John Snow, Cersei Lannister en Daenerys Targaryen te ontrafelen.

Voor de mensen die deze wereldhit tot nu toe hebben gemist, Game of Thrones speelt zich af in een fantasy wereld, waarin ook magie nog bestaat. Een wereld die geïnspireerd is op onze Middeleeuwen, koningen heersen over koninkrijken en er wordt gestreden om de troon. In Game of Thrones volg je de vele koningsfamilies die over het land Westeros willen heersen. Het principe dat hieraan ten grondslag ligt is heel simpel en duidelijk: You Win, or You Die.

Op het eerste gezicht lijkt de wereld van Game of Thrones barbaars en surrealistisch, maar uiteindelijk kom je tot de ontdekking dat er eigenlijk weinig is veranderd in de afgelopen eeuwen. Al herken je jezelf niet direct in de gebeurtenissen in deze serie, de overeenkomsten met de mediawereld zijn frappant.

De aristocratische Persgroep, die in zijn advertentieserie probeert het oud papier uit de vergetelheid te halen door met list en bedrog te doen voorkomen dat alle leestijd advertentieleestijd is. Ze kregen er onlangs (van jou?) nog een prijs voor.

Het vermolmde koninkrijk van SPOT dat probeert de nieuwe machtsverhoudingen te ontkennen, door te beweren dat ook in de toekomst iedereen nog zal knielen voor de lineaire machthebbers en zo de executie door het uitgesteld kijken probeert af te wenden.

Of de manipulaties van de opkomende online familie die hun onwetende onderdanen zwaar laten betalen voor nooit geleverde impressies.

Kortom, een verdeelde (media)wereld vol belangen, meningen en koninkrijkjes, waarvan sommige met ijzeren hand worden geregeerd. Al ligt het recht van de sterkste in onze maatschappij gelukkig ver achter ons, intriges en machtsstrijd zijn gebleven. Zij het, dat het zich nu veel meer in verborgenheid afspeelt, waar politieke bedrijfsspelletjes binnen de koninkrijkjes (organisaties) tot op hoog niveau worden gespeeld. De spanning die dit voor veel van de onderdanen met zich meebrengt kan hoog oplopen, en helaas ontkomen velen van ons er niet aan. Een sterke speler laat zich echter niet willoos heen en weer slingeren, maar houdt de regie over zijn eigen spel.

Om het spel te kunnen winnen, of in elk geval een gelijkwaardige strijd te kunnen leveren, zijn er een aantal regels in jouw persoonlijke Game of Thrones die je in de gaten moet houden.

Kantoorpolitiek

Roddel en achterklap, zwartmakerij en loopbaansabotage, pesterijen, slijmen, stoelpoten zagen, verzin het maar; kantoorpolitiek is iets waar vrijwel iedereen wel eens mee te maken heeft. Kantoorpolitiek heeft vaak (terecht) een negatieve klank, maar je kunt kantoorpolitiek ook positief en bewust inzetten om je carrièrekansen te vergroten, zonder daarbij overigens anderen schade te berokkenen.

“Ik doe niet aan kantoorpolitiek, dat heb ik niet nodig”. Zodra mensen dat beweren moet je gaan oppassen, want waarschijnlijk zijn juist die mensen de meest bedreven spelers in het spel. Iedereen praat wel eens over een collega, terwijl hij/zij er niet bij is, of vraagt aan de secretaresse waarom de directeur vanochtend zo kortaf was.

“Kwaliteit komt vanzelf bovendrijven,” is een andere veelgehoorde maar ietwat naïeve uitspraak. Helaas gaat dat “vanzelf bovendrijven” (áls het al gebeurt) zo langzaam dat je kunt wachten tot na je pensioen. Om iets te bereiken moet je zelf het spel, in meer of mindere mate, gewoon meespelen.

In vrijwel iedere organisatie worden politieke spelletjes gespeeld. Bijna ieder mens streeft zijn eigen belang na en is bereid om anderen, op z’n minst een beetje, te schaden om zijn eigen doelen te bereiken. Kantoorpolitiek is dan ook niets anders dan een strijd om schaarse middelen, waarbij winst voor de één vaak verlies voor de ander betekent. Als jij afdelingshoofd wordt, is die kans voor iemand anders verkeken en als jij salarisverhoging krijgt, is de pot voor degene na jou misschien wel leeg.

Voor de beschaafde mensen onder ons is het jammer dat vooral de kwaadaardige vorm van kantoorpolitiek effectief kan zijn. In economisch moeilijke tijden verliezen fatsoen en integriteit het vaak van geniepig gekonkel en achterbaks geslijm. Gelukkig doet lang niet iedereen mee aan deze schadelijke vormen, zoals het verspreiden van onwaarheden/roddels of het inpikken van andermans werk en ideeën. Uiteindelijk zal je voor jezelf moeten uitmaken hoe hard je het spel wilt spelen.

De navolgende vijf vuistregels kunnen je helpen om, met behoud van integriteit, je carrière te bevorderen.

Regel 1 – een gewaarschuwd mens …

Dat jij je netjes en integer opstelt wil helaas niet zeggen dat anderen dat ook doen. Voorbeeldig gedrag wordt ook lang niet altijd opgemerkt door leidinggevende(n) of aandeelhouders. Om te overleven op de werkvloer moet je op z’n minst weten wat er speelt en aan welke gevaren je bloot staat. Bovendien kun jij je niet verdedigen als je een aanval niet ziet aankomen. Houd daarom je oren en ogen open, probeer de belangen te achterhalen die binnen de organisatie spelen en zorg dat je weet hoe de verhoudingen liggen. Wie heeft een meningsverschil met wie en waarom? Wie houden elkaar de hand boven het hoofd en waarom?

Leer je collega’s en meerderen kennen. Maak (thuis!) notities over de ambities, karaktereigenschappen, sterke en zwakke punten, familie en hobby’s van je collega’s. Iets kleins als de baas spontaan feliciteren met de tweede verjaardag van zijn/haar zoontje kan onverwachts positief uitpakken.

Regel 2 – druk op de juiste knopjes

Gebruik de kennis die je hebt over je collega’s, je leidinggevenden en de verhoudingen binnen de organisatie. Leer de gebruiksaanwijzing van je collega’s kennen om iets gedaan te krijgen. De één is gevoelig voor vleierij, de ander voor rationele argumenten en vaak doet een simpel alsjeblieft al wonderen.

Ga voor het promoten van een voorstel of idee op zoek naar natuurlijke medestanders. Stel dat je een geweldige plan hebt bedacht, waarmee de IT-kosten kunnen worden bespaard, of juist meer inkomen wordt gegenereerd. Vraag je dan eerst af wie belang kan hebben bij dit idee en wie juist niet. Het lijkt logisch om dit met de directeur automatisering te bespreken, maar die zou het plan wel eens kunnen saboteren. Bij besparingen krijgt hij immers minder budget en dat is niet in zijn belang. Je maakt in dit geval meer kans als de financieel directeur aan jouw kant staat.

Regel 3 – de roddel als informatiebron

Via officiële kanalen kom je lang niet alles te weten. Hoe groter de onduidelijkheid binnen een organisatie, des te afhankelijker je van informele kanalen bent en des te belangrijker kantoorpolitiek is. Probeer, zelfs als je niet meeroddelt, wel oor te hebben voor de geluiden uit de wandelgangen en rond de koffiemachine. Geloof niet meteen wat je hoort, maar vraag je steeds af wie er belang bij heeft om een bepaald gerucht te verspreiden.

Maak je ook de kunst eigen van het tussen-de-regels-doorlezen. Officiële uitingen en zeker het personeelsblad zijn een bron van informatie als je die maar weet te achterhalen. Bekend is de zinsnede: “… uit elkaar gegaan wegens een verschil van inzicht op het te voeren beleid” wat gewoon knallende ruzie betekent. Maar er is meer te vinden: wat betekent het dat project X niet doorgaat? Wat betekent het dat manager Y naar een ander filiaal gaat? Wat betekent het dat afdeling Z een belangrijke klant is kwijtgeraakt? Kortom, ontcijfer de boodschap achter de boodschap.

Regel 4 – voor wat hoort wat

Om verder te komen heb je een netwerk nodig en voor-wat-hoort-wat is de belangrijkste regel in de omgang met je netwerk. Iemand die altijd vraagt en nooit iets geeft ligt al snel uit de gratie. Vraag je af wat je te bieden hebt en onderschat daarbij je eigen macht niet. Jij bent weliswaar afhankelijk van anderen om je werk te kunnen doen, maar anderen zijn dat ook van jou. Werk zorgvuldig aan je imago als betrouwbare partner, waarmee het goed zakendoen is en die personal favours altijd terugbetaalt. Maar verwacht ook zélf terugbetaald te worden als jij iemand een gunst bewijst.

Regel 5 – promoot jezelf

Als je succes boekt, wees dan niet te bescheiden en zorg er dan voor dat dit bekend wordt. Dit levert je minstens 2 voordelen op. Ten eerste, wanneer je jouw succes verzilverd, maak je jouw potentie zichtbaar en krijgt een ander niet de kans om ermee weg te lopen. Ten tweede, door de promotie van je successen zorg je ervoor dat anderen je voorbeeld willen volgen en dit komt automatisch ten goede van het bedrijf. Ook al voelt het onnatuurlijk en als borstklopperij, een goede persoonlijke marketing moet onderdeel zijn van je overlevingsstrategie.

Zelf ben ik niet zo van de politiek (dus pas op ;-)), maar in het dagelijks leven ontkom ik er ook niet aan. Waar, na het kijken van een aflevering van Game of Thrones op maandagavond de intriges weer een week op zich laten wachten, blijft in het dagelijks leven je Game of Thrones gewoon doorgaan. Het is dan ook goed om je dit te beseffen en ervoor te zorgen dat je altijd scherp en alert bent, en je blijft ontwikkelen zodat je om kunt gaan met veranderingen.

GoT in media

The Game of Thrones in de media is van alle tijden en gaat nog wel een aantal seizoenen door, of het echter ooit zo spannend wordt als de serie valt te betwijfelen.

De spanningsboog in jouw persoonlijke Game of Thrones bepaal je grotendeels zelf, dus met een beetje goede voorbereiding weet je wat er gaat komen en ben je klaar voor het avontuur.

Gérard Ghazarian

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken