Armani opent expo 'Guy Bourdin: Storyteller'

Armani opent expo 'Guy Bourdin: Storyteller'
  • Content
  • 6 mrt 2023 @ 11:30
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • Kunst & CultuurContentStorytelling

Tijdens de recente Milaan Fashion Week opende Giorgio Armani de tentoonstelling ‘Guy Bourdin: Verhalenverteller’ in de Armani/Silos ruimte. Een impressie.


Vogue Paris, May 1970 © 2023, The Guy Bourdin Estate

Bedoeld als eerbetoon aan het werk van de wereldberoemde Franse mode- & reclamefotograaf, is het idee achter de tentoonstelling om zijn compositorische en verhalende intentie weer te geven en verder te gaan dan de provocatie die altijd met zijn werk is geassocieerd. In de trant van filmmaker Alfred Hitchcock en kunstenaar Edward Hopper, die hij zeer bewonderde, was Guy Bourdin in wezen een verhalenverteller, in staat om hele romans, meestal misdaad of ‘noir’, in één shot samen te vatten.


Charles Jourdan reclamecampagne, 1972 © 2023, The Guy Bourdin Estate

Voor de tentoonstelling in Armani/Silos hebben Giorgio Armani en de Guy Bourdin Estate honderd foto's geselecteerd, waaronder zowel iconische foto's als minder bekende afbeeldingen. Het gebruik van verzadigde kleuren - een bepalend kenmerk van de stijl van Guy Bourdin - wordt verkend in kamers in rood, groen en roze, zoals zijn kijk op de gedeconstrueerde vorm is, vooral bij het spelen met paspoppen, en zijn onmiskenbare compositie. Eenentwintig zwart-wit foto's laat zien hoe direct Bourdin's expressieve vermogen is, zelfs met de eenvoudigste contrasten.


Uitnodiging voor MAF!A AD Agency, 1972 © 2023, The Guy Bourdin Estate

Een deel verkent Bourdin’s liefde voor cinema, een centraal element in zijn creativiteit, met een selectie van reclamecampagnebeelden die lijken op plaatsen delict of politieachtervolgingen, verwijzend naar zijn fascinatie met Alfred Hitchcock en het thema van de ‘mysterieuze plot’.


Armani Silos - Guy Bourdin, Storyteller - Courtesy of Giorgio Armani

'Deze tentoonstelling is een verdere bevestiging van mijn intentie met Armani/Silos als een centrum van de hedendaagse fotografiecultuur, dat alles omarmt gerelateerd aan zowel de Armani-wereld als dingen die er niet verder vandaan kunnen staan. Op het eerste gezicht is Guy Bourdin geen kunstenaar met wie ik veel gemeen heb: zijn taalgebruik is helder, grafisch en impactvol. Een gevoel van provocatie is meteen duidelijk in zijn werk, maar wat mij het meest opvalt – en waarop ik mij in plaats daarvan wilde concentreren - is zijn creatieve vrijheid, zijn verhalende vaardigheid en zijn grote liefde voor cinema. Bourdin volgde de menigte niet en hij sloot geen compromissen en daar identificeer ik mij mee. Ik geloof niet dat er een andere manier is om een stempel op de collectieve verbeelding te drukken', reageert Giorgio Armani.


Guy Bourdin Archives, circa 1974 © 2023, The Guy Bourdin Estate

Guy Bourdin, geboren in Parijs in 1928, begon zijn carrière als schilder en werd een autodidact fotograaf aan het begin van de jaren vijftig. Hij ontwikkelde onmiddellijk een unieke persoonlijke stijl, doordrenkt van surrealistische verwijzingen en sferen als gevolg van zijn langdurige vriendschap met Man Ray, die hij in 1951 ontmoette. Ontdekt door Vogue Paris, begon hij een samenwerking met het tijdschrift die meer dan 30 jaar duurde en die leidde tot fotoshoots en reclamecampagnes met een indrukwekkende creatieve vrijheid.  Zijn standvastige bedoeling was om prioriteit te geven aan het creëren van beelden, niet aan producten, en hij bleef onwrikbaar trouw aan zijn principes. Bourdin’s achtergrond als schilder beïnvloedde zijn aanpak, van zijn nauwgezette studie van kleur tot composities die zweefden tussen het absurde en het sublieme, het onderbewuste van het toeschouwer. De hyperrealistische kleuren, licht- en schaduwspel en glanzende make-up op de modellen maken allemaal deel uit van zijn unieke, onderscheidende visuele code.

De tentoonstelling Guy Bourdin: Storyteller is open voor het publiek tot en met 31 augustus 2023. Meer info vind je op: www.armanisilos.com.
(PvWK met dank aan KvdB, beeld boven: detail uit onderstaand expo affiche © 2023, The Guy Bourdin Estate)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken