Hak’s hoop op Hollandse kikkererwt steeds groter

Hak’s hoop op Hollandse kikkererwt steeds groter
 • Food-en-retail
 • 21 aug 2019 @ 10:26
 • 11367 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Duurzaam designFood

Na een succesvolle eerste proef in 2018 laat groente- en peulvruchtenfabrikant Hak dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen.

Hak streeft ernaar een zo groot mogelijk deel van zijn groenten en peulvruchten lokaal te betrekken. Het doel van de vervolgproef is nog meer kennis te vergaren over de condities waaronder grootschalige teelt van kikkererwten in ons land mogelijk zou kunnen zijn. In 2017 en 2018 was Hak al succesvol met proeven om kidneybonen te laten groeien in Nederland.

Hak's Hollandse kikkererwt-proef

In de zomer van 2018 startte de ‘Hollandse kikkererwt’-proef. Die verliep als gevolg van de uitzonderlijk warme en droge zomer uiterst succesvol; er was sprake van een opbrengst van zo’n 3.500 kilo per hectare, ruim 15 procent boven de gemiddelde gewasopbrengst.

Teler van Hak Peter Risseeuw plantte dit jaar twee hectare van deze normaliter alleen in het buitenland groeiende peulvruchtensoort. Volgens hem ziet het er positief uit, maar is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of teelt op grotere schaal mogelijk is: ‘We zijn nog volop aan het leren en weten nog niet goed hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, iets waar de kikkererwt erg gevoelig voor is. We zaaien nu een ras wat Canadese telers gebruiken, maar het kan best zijn dat kikkererwtenrassen uit andere landen betere resultaten opleveren, bijvoorbeeld in een natte Hollandse zomer. Ook hebben we tijdens de eerste proef een aantal dingen ontdekt die we dit jaar willen toepassen.’

De Groene Keuken van Hak

Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw bij Hak noemt met name de teelt van de rode kidneyboon al behoorlijk succesvol: ‘Zoveel mogelijk lokale teelt is een van de pijlers onder onze duurzaamheidsaanpak genaamd De Groene Keuken van Hak. Daarom zijn we nauw betrokken bij het experimenteren met nieuwe peulvruchten van eigen bodem.’

‘Zeeuws-Vlaanderen is daarvoor uiterst geschikt’, vult directeur Ben Thomaes van Termont en Thomaes Peulvruchten, Granen en Zaden aan, ‘We hebben hier heel vruchtbare “jonge” grond, die nog maar een paar honderd jaar bestaat. Daarnaast is de zee nooit ver weg, waardoor de temperaturen gematigd zijn met tegelijkertijd veel zonneschijn.’

Volgens Thomaes heeft de consument de kikkererwt pas de laatste jaren echt ontdekt. De firma uit Biervliet zag de hoeveelheid verhandelde kikkererwten in een paar jaar tijd verdriedubbelen. Thomaes wijt dat deels aan de populariteit van een meer plantaardig eetpatroon: kikkererwten bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten en passen dus uitermate goed in een vegetarische of vegan lifestyle. Een andere verklaring is de sterk gegroeide interesse voor de keukens uit het Midden-Oosten, waar de kikkererwt vanouds een belangrijke rol speelt.

Nanny Kuilboer

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken