[gastblog] Is stal-bezetting Boxtel noodzakelijk kwaad?

[gastblog] Is stal-bezetting Boxtel noodzakelijk kwaad?
 • Food-en-retail
 • 15 mei 2019 @ 15:32
 • 18259 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • FoodConsumentenPolitiekMarketing

Er is veel te zeggen over de actie recent in de varkensstal te Boxtel. En het is begrijpelijk dat de emoties hoog oplopen aan beide kanten. Wat ik zelf lastig vind aan deze actie, is dat bij een boer het bedrijf en de woning in elkaar overlopen.

Dat betekent dat een actie op een bedrijf ook een actie in een woonomgeving is.

De veehouder en de eventuele partner weet dat de keuze voor een loopbaan in deze omstreden sector dit soort vraagstukken met zich meebrengt. Maar mogelijke kinderen hebben hier geen bewuste keuze voor gemaakt. En 200 actievoerders, vele tientallen briesende en auto's omgooiende boeren, tientallen agenten, ook te paard, en een politiehelicopter zal veel indruk maken op deze kinderen.

Aan de andere kant worden protestbewegingen pas effectief als een samenleving er last van krijgt. Als het gaat schuren. Tot die tijd kan een samenleving beleefd zeggen dat iets heel erg is, maar ondertussen niet veranderen. Pas als de acties zichtbaar worden op deze manier moet een samenleving het maatschappelijke debat wel aangaan en echte keuzes maken.

In de Amerikaanse burgerrechtenbeweging zijn hier mooie voorbeelden van, met Rosa Parks als boegbeeld. Maar zelf gebruik ik ook wel eens de Indische vrijheidsstrijd als voorbeeld. Wanneer de Indiers elk jaar beleefd een petitie hadden aangeboden aan het Nederlandse bestuur met een verzoek om zelfbeschikking, dan had Jakarta nu nog Batavia geheten. Wanneer ze elke maand een protest met borden en leuzen hadden gehouden op de pleinen in de grote steden, dan was er nu nog een Koninklijk Nederlands Indisch Leger geweest. Soms moet je de randen van de huidige wetgeving opzoeken en overgaan op actie om echt een rechtvaardige situatie en wetgeving te krijgen.

Vergeet niet dat we een emancipatiestrijd voeren. Het gaat niet om grotere kooien, het gaat niet om een iets beter leven, het gaat niet om zorgvuldiger slacht. Het gaat om het recht van iedereen om niet gebruikt te worden. En zoals de feministische beweging niet zou stoppen wanneer vrouwen 80% van de rechten hebben die mannen hebben, stopt onze beweging niet als al het vlees van op drie sterren niveau en biologisch gehouden dieren komt.

Ik sta ambivalent tegenover de actie in #Boxtel, ik zie veel nadelen. Maar tegelijkertijd is het doel enorm. Er sterven in Nederland ieder jaar meer dan een half miljard dieren aan het slachtmes. En als je het in dat perspectief bekijkt, is het soms nodig om een actie uit te voeren die de samenleving dwingt om over het onderwerp te spreken. En dat is nu gebeurd. Ik vind het een noodzakelijk kwaad.

Jan ten Cate
vrijwilliger Animal Rights en
Nederlandse Vereniging voor Veganisme


Beeldcredit: Insta-shot uit bezette stal

Lees hier (bron RTL): Veehouders zijn 'lastercampagnes' van dierenactivisten zat
Lees hier (bron TG): Inbrekers varkensstal Boxtel doen aangifte
Lees hier (bron: AR): De troebele geschiedenis van deze varkensdynastie
Lees hier (bron ED): En toen was daar een stel actievoerders

U kunt hieronder reageren.

Gastblogger

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken