Het SuperDutch reclameblok: blijven dromen?

Het SuperDutch reclameblok: blijven dromen?
 • Media
 • 16 jun 2014 @ 13:58
 • Link
 • Redactie Media
  Redactie Media

  Redactie
  MarketingTribune
 • WK VoetbalTelevisieKijkcijfers

Ster lanceerde voorafgaand aan het WK Voetbal het model van SuperDutch, de Nederlandse variant van het jaarlijkse hoogtepunt voor de Amerikaanse reclamewereld: de breaks tijdens de Superbowl. De ultieme droom voor TV-reclame?

Krijg je Nederlandse adverteerders zover, dat ze een unieke, nooit eerder vertoonde commercial willen brengen in een blok waarvoor ze een premium prijs moeten betalen? Een blok, waarmee bijna de helft van de Nederlandse bevolking bereikt kon worden, want het werd afgelopen vrijdag uitgezonden in de rust van de eerste poulewedstrijd van Oranje, de kraker tegen Spanje. 

De Ster had natuurlijk graag gezien dat adverteerders zich zouden opstellen in rijen van twee om een plek in één van de blokken te bemachtigen. Én daarvoor voor veel geld een unieke commercial laten produceren. 

In de praktijk blijkt dat niet echt het geval. Het zijn vooral die partijen die Oranje al gebruiken als vehikel, die met een kleine aanpassing uniciteit claimen. 

Toch waren er een paar leuke uitzonderingen. Sunweb was er zo één, evenals Netflix. Jumbo viel op met de uitzending van een twee minuten variant van de René Froger/Roy Donders promotie. De commercials zijn terug te zien op www.welovereclame.nl

Het publiek, ondanks de inzet van de kostbare SuperDutch promotiespot die het speciale blok aankondigde, bleef er niet massaal voor op de bank zitten. Dat is te lezen uit de terugval in kijkdichtheid in het eerste reclameblok, direct na de eerste helft. Het verval van de eerste naar de laatste spot (index 89) was overigens wel kleiner dan de eerste break van de openingswedstrijd liet zien (index 74). 

Of de Ster SuperDutch ook gaat lanceren in andere grote kijkcijferevenementen valt  te bezien. Het initiatief juichen wij absoluut toe, maar wij vragen ons af of Nederland niet te klein is om adverteerders speciale commercials te laten maken voor een eenmalige vertoning. Is het ‘verwachte’ aantal kijkers de investering waard? Of blijf je inderdaad hangen in uitvoeringen, die hoogstens op details aangepast worden om zo toch het stempel ‘uniek’ te krijgen? 

Het zou wellicht helpen om de extra productiekosten en de premium prijs voor het blok te compenseren met een mooie bonus voor de moeite. In te zetten in een ander WK-blok… 

Tijdens de WK Voetbal zal mediabureau Initiative de lezers van MarketingTribune voorzien van kijkcijfer analyses.

www.initiative.nl


Lees in deze serie ook:

Mooie aftrap van het WK VoetbalRedactie Media

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken