Mobile Marketing, User Interface head to head met Artificial Intelligence

  • Bureaus
  • 10 jul 2015 @ 11:09
  • Link
  • Gérard Ghazarian
    Gérard Ghazarian

    CEO
    Candid Group
  • MediabureauOnline advertising

Al meer dan 35 jaar wordt de strijd om dominantie in het technologische landschap nog altijd bevochten op het gebied van besturingssystemen. De strijd begon met MS-DOS versus Apple II OS, waarna het concurrentiespel met wisselend succes verschoof tussen Microsoft Windows en de Max OS. Vandaag de dag is het speelveld complexer, door de komst van meerdere spelers. Windows, Max OS X, iOS, Google’s Android en Chrome OS vechten allemaal om het grootste deel van de taart. Dit heeft geleid tot een bijna ideologische strijd, met betrokken volgers en fans in elk van de kampen.

En terwijl deze strijd zich verder ontwikkelt, dient de volgende zich alweer aan. Het is de strijd tussen de U.I. (user interface, ofwel gebruikersinterface) en A.I. (artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie).

Siri versus Cortana
Tijdens de I/O bijeenkomst van Google eerder dit jaar, werd Google ‘Now-on-Tap’ geïntroduceerd. Dat is een nieuwe versie van Google ‘Now’. ‘Now-on-Tap’ maakt gebruik van zgn. ‘context search’ om een nog betere gebruikerservaring op te leveren. Hoe werkt het? Stel je ontvangt een bericht van een vriend/kennis met de uitnodiging voor een meeting, waarbij tevens een voorstel voor een datum en plaats wordt gedaan. ‘Now-on-Tap’ herkent waar het bericht over gaat en plaatst de afspraak in je agenda, wijst je de weg naar de afspraak en doet suggesties om onderweg ergens nog wat te kunnen eten, mocht je daar behoefte aan hebben. Het aangeven van een parkeerplaats in de buurt en welke winkels dichtbij zijn voor het evt. kopen van een cadeau, behoren ook tot de opties.

Paar weken later onthulde Apple tijdens de ‘Apple Worldwide Developers Conference 2015’ (WWDC) een nieuwere versie van ‘Siri’, waarin dezelfde context functies als de A.I.-assistent werden getoond. Waarna Microsoft, tijdens de bijeenkomst voor ontwikkelaars, een nieuwe versie van ‘Cortana’ aan- kondigde, een andere op A.I. gebaseerde persoonlijke assistent met een soortgelijk profiel. Zo volgen de ontwikkelingen elkaar in een razend tempo op.

IQ & EQ
Verkoopbaar maken van een werkende A.I.-assistent is daarmee de toekomstige focus geworden van deze partijen. Doorslaggevend daarbij is de vraag welk toestel de meest intelligente en gebruiksvriendelijke A.I.-omgeving kan bieden en in het gebruik als meest natuurlijk zal aanvoelen. IQ en EQ moeten perfect in evenwicht zijn. Specialisten buigen zich het hoofd over wie deze strijd zal winnen: het oude bekende U.I. of het nieuwe A.I.?”

Liever vandaag dan morgen
Vanuit persoonlijk perspectief kan de nieuwe en gebruiksvriendelijke A.I.-assistent, die enigszins in de buurt komt van een menselijke tegenhanger, niet vroeg genoeg komen. Mijn dagen zijn volgepakt met afspraken, lange to-do lijsten, mail afhandelen, managementtaken, enz.. Ik moet toegeven dat ik hierdoor soms te veel bezig ben met het nalopen van mijn overvolle mailbox en afspraken. Andere zaken komen hierdoor soms in het gedrang en vallen (heel af en toe) zelfs compleet buiten de boot.

Misschien vraag je je af of ik wel goed georganiseerd ben. De realiteit is dat ik word overladen met informatie en dat resulteert uiteindelijk in inefficiëntie. Mijn eigen interne geheugen heeft bij tijden te maken met capaciteitsproblemen, wat weer zorgt voor een prioritering, waarbij soms (minder) belangrijke zaken volledig ondersneeuwen. Ik zou bereid zijn om goed te betalen voor een toestel dat in staat is mij 24uurs assistentie te bieden. Een toestel dat altijd alles op een rijtje heeft en toegang heeft tot alle informatie op internet om mij te assisteren bij de simpelere taken, waardoor ik mijn  eigen efficiëntie naar een hoger plan kan tillen. Daar ligt de heilige graal voor de ontwikkelaars en daar zijn de producenten zich zeer goed van bewust.

Nieuwe advertentiemogelijkheden
Maar de inkomsten voor deze partijen houden daar niet op. Nog een groter deel valt juist te verdienen met de nieuwe advertentiemogelijkheden, die hieraan gerelateerd kunnen worden. De data die verzameld worden leveren bovendien een schat aan waardevolle informatie op voor behavioural advertising. Hier moet een antwoord komen op de vraag: “Hoe kom ik in de evoked set van een A.I.-assistent, of tussen de oren van een algoritme?” Aan de inkomstenkant zullen de aanbieders moeten overgaan tot het aanbieden van customized pakketten, en hierbij geldt de regel: “hoe selectiever/exclusiever, hoe duurder….”

Belangrijk voor een nog beter verdienmodel is hierbij wel, dat er diversificatie kan worden aangebracht binnen de wensen van de gebruiker, zodat er uiteindelijk ook sprake is van een échte personal assistent. Net als Theodore in de film ‘Her’ willen we natuurlijk allemaal een systeem waar we verliefd op zouden kunnen worden. Een systeem dat onze rotzooi opruimt, onze afspraken regelt, ons welbevinden in de gaten houdt, en waarmee je een goed gesprek kunt voeren. Eentje die begrijpt wat je bedoelt en wat je wilt. Verblijf je liefst in 5 sterren hotels en eet je bij voorkeur in culinair hoogstaande restaurants, dan passen daar geen HEMA of H&M als shopping suggesties bij.

Echter, de A.I.-assistant die dit wél snapt en de wensen wél passend kan verwezenlijken, is goud waard. Je zult begrijpen, al die voorkeuren van de digitale assistent worden onder meer gevoed door de ‘advertentie-inkomsten’, die een dergelijk advies oplevert. Vraag is: hoe gaat men dat berekenen en nog belangrijker, hoe gaat men de resultaten meten? Het registreren van ‘normale’ online-activiteiten  blijkt in de praktijk al ‘redelijk onbetrouwbaar’ te zijn, dus hoe moet dat met het meten van mobiele content? Praten we dan over listenings of OTH’s? En wat te doen met het meten van conversie? Allemaal vragen waar wij ook graag nog even verder over nadenken. Een digitale assistent met gedegen kennis over de voorkeuren van zijn/haar eigenaar, kan aan deze voorkeuren in elk geval goed verdienen voor de ‘bazen’ aan de andere kant van de lijn.

Toekomstmuziek? Nee hoor. Ik voorspel dat dit de belangrijkste digitale ontwikkeling wordt van de komende 3-5 jaar. En toch,…technisch moet het allemaal kloppen en of het nou Siri of Cortana heet, uiteindelijk wint het besturingssysteem met de stem van Scarlett Johansson of George Clooney.

Gérard Ghazarian

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken