Afwasmiddel redt 30.000 kg sinaasappelschillen

Afwasmiddel redt 30.000 kg sinaasappelschillen
 • Food-en-retail
 • 1 nov 2018 @ 11:07
 • 13510 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • Introductie

Was- en reinigingsmerk Seepje heeft vandaag een nieuw product geïntroduceerd op basis van sinaasappelschillen die bij Albert Heijn achterblijven.

Consumenten die dol zijn op vers sinaasappelsap kennen dat vast wel. Bij veel Albert Heijn-vestigingen staat een automatische sinaasappelpers waarmee je in een handomdraai een flesje supervers sap kunt persen. De machine doet het werk. Als shopper hoef je alleen het dopje op de fles te draaien. Superhandig. Alleen is het wel zo dat sinaasappelschillen als afval achterblijven.

Biobrandstof

Deze sinaasappelschillen worden normaal gesproken ingezet als biobrandstof. Hartstikke zonde, vinden de oprichters van Seepje, want de schillen bevatten bruikbare grondstoffen. De twee ondernemers Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies uit Den Haag winnen nu etherische olie uit de schillen, dat als natuurlijk parfum en poetskrachtversterker dient voor een nieuw afwasmiddel. Het zal niemand verbazen dat het afwasmiddel naar vers geperste sinaasappels ruikt. Vandaag is de productintroductie. Met de eerste productieronde heeft Seepje 30.000 kilogram schillen een tweede leven gegeven.

Stoom

Binnen twee dagen na het persen, moeten de schillen al in de ketel van de destillateur zitten. Zo kan het proces volledig natuurlijk uitgevoerd worden. Met behulp van stoom wordt daar de olie van de schillen geëxtraheerd. Deze olie wordt vervolgens vermengd met de andere, natuurlijke ingrediënten van het afwasmiddel. Daarna gaan de schillen weer de afvalstroom van Albert Heijn in.

Razend populair

‘Zelf sinaasappelsap tappen in onze winkels is razend populair onder onze klanten. Die sinaasappelschillen krijgen nu een tweede leven. Deze exclusieve samenwerking met Seepje past bij onze initiatieven om verspilling te verminderen en duurzame productie te bevorderen’, zegt Henk van Harn, verantwoordelijk voor het houdbaar en non-food assortiment bij Albert Heijn.

Boenen

Mede-oprichter van Seepje, Jasper Gabriëlse (op de foto rechts) vertelt: ‘We zijn er samen in geslaagd om dit afval razendsnel om te zetten in een mooie, natuurlijke grondstof. Zo kan de consument na het persen van een sapje nóg een keer van de sinaasappel genieten. Dit keer van de schil, tijdens het boenen van de afwas’.

Het nieuwe afwasmiddel van Seepje is vanaf vandaag exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken