Zeeman-founder Jan Zeeman is niet meer

Zeeman-founder Jan Zeeman is niet meer
 • Food-en-retail
 • 4 jun 2020 @ 11:26
 • 17752 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • PersonaliaMarketingWinkelen

De oprichter van winkelketen Zeeman, Jan Zeeman is overleden. Zeeman textielSupers telt anno 2020 bijna 1.300 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje.

Erik-Jan Mares (ceo Zeeman textielSupers): 'We beseffen ons allemaal, alle bijna 8000 medewerkers, dat als Jan 53 jaar geleden niet het lef had gehad om hier in Alphen aan den Rijn, de eerste Zeeman winkel te openen, wij hier nu niet voor dit mooie bedrijf hadden kunnen werken. Dank je wel voor je durf, je eenvoud en je energie.'

'In 1967 was een supermarkt met kleding en textiel voor lage prijzen een revolutionaire gedachte. Nog maar weinig Nederlandse winkels hadden toen zelfbediening. Door efficiënt te organiseren en groot in te kopen, lukte het Zeeman inderdaad dezelfde kwaliteit voor een veel lagere prijs aan te bieden. De formule sloeg aan en vanaf 1974 groeide het bedrijf door een aantal grote overnames nóg harder. Met de overname van Brons in 1980 werd Zeeman in één klap de grootste textieldiscounter van Nederland. Inmiddels is Zeeman uitgegroeid tot één van de grootste textielsupers van Europa met 1.285 vestigingen in zeven landen', schrijft het bedrijf zelf. Concurrenten nam hij al eerder over, zoals Brons, Vinke, Gazan en Turkenburg. Zeeman onderscheidde zich doordat hij alles in eigen hand hield, volgens Het Parool. Hij had zijn eigen vastgoedmaatschappij – ‘ik wil geen gekibbel met mijn directeuren over de huurprijzen’ – zijn eigen transportbedrijf en bedacht aanvankelijk ook de reclamecampagnes zelf. 

Vandaag nam Zeeman textielSupers met bureaus Persuade en Ganbaroo nog een zilveren en twee bronzen Esprix in ontvangst voor geslaagde marketingacties het afgelopen jaar. Als een extra eresaluut aan Jans koopmanschap, die in het DNA van Zeeman blijft gebakken, zo is deze uitreiking te zien.

Zeeman is helemaal van nu
Jan Zeemans visie was eenvoudig: ‘Goede kleding en textiel hoeft niet duur te zijn’. Deze visie is nog altijd actueel en trekt volgens de formule meer klanten naar de winkel dan ooit. De geboren Velsenaar trok zich in 1999 terug als topman van het bedrijf. Op dat moment waren er 530 winkels in binnen- en buitenland. Tussen 2007 en 2014 was hij lid van de raad van commissarissen. Jan Zeeman stond ruim dertig jaar aan het roer bij de geel-blauwe winkelketen. Hij is 78 jaar geworden.
(PvWK)


De annonce op Linkedin


Screenshot van de Zeemansite vandaag: de koopmansgeest gaat door

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken